Britse regering wil internationaal visserijverdrag eenzijdig opzeggen

vis-boot-vissersboot-zee

De Britse minister van Milieu Michael Gove heeft 2 juli tegen de BBC gezegd dat de Britse regering het visserijverdrag met verschillende EU-landen eenzijdig wil opzeggen. Zo wil het land weer zeggenschap over eigen wateren te krijgen. Maandag 3 juli gaan de Britten hiervoor de eerste stappen zetten.

Visserijverdrag

Het visserijverdrag, het Verdrag van Londen, werd in 1964 ondertekend door Verenigd Konininkrijk, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Ierland en België . Het visserijverdrag geeft toestemming om te vissen in de twaalf mijlzone van de deelnemende landen. Het verdrag heeft een opzegtermijn van twee jaar.

Controle

Gove wil met de terugtrekking de controle over de eigen wateren terugkrijgen. Hij spreekt van "een historische stap op weg naar een nieuwe binnenlandse visserijpolitiek zodra we de Europese Unie verlaten". Het Europese visserijbeleid is volgens Gove een ramp voor het milieu. Het nieuwe vissersbeleid leidt volgens Gove tot "een betere concurrentiepositie, meer winstgevendheid en een duurzamere industrie voor het Verenigd Koninkrijk".

Johan Nooitgedagt

Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, reageert verrast. "We weten natuurlijk dat de Britten de eigen viswateren weer terug willen hebben bij de Brexit, maar dat ook deze overeenkomst nu al wordt opgezegd, dat had ik niet verwacht."

Volgens Nooitgedagt vissen de Nederlandse schepen niet zo veel in de Britse 12 mijlszone. De maatregel treft de Fransen en Ieren zwaarder. Het opzeggen betekent ook dat de Britse vissers niet meer in de twaalf mijlszone van de andere landen mogen komen, maar dit deden ze niet vaak. Met het opzeggen van het verdrag geeft de Britse regering een signaal af. Kennelijk willen ze het hard spelen waar het de visserijrechten betreft.

Visstand

De Britse stap kan ook een bedreiging zijn voor de visstand. Het heeft de Europese Unie tientallen jaren gekost voordat ze de chronische overbevissing in de Noordzee onder controle kregen. De Britten zeggen nu dat ze een veel wijzer beleid kunnen gaan voeren, waardoor de visstanden flink zullen stijgen. Hoe dat zou moeten, is niet bekendgemaakt.

 
Lees ook
‘2020 wordt een sleuteljaar’

‘2020 wordt een sleuteljaar’

Drie belangrijke ontwikkelingen zorgen ervoor dat Diek Parlevliet, voorzitter van het Nederlands Visbureau 2020 ziet als sleuteljaar voor de vissector. “Dat er een andere wind zal waaien is duidelijk. Dit wordt een jaar waarvan we later zeggen: toen is het begonnen.” Hij deed zijn visie uit de doeken tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van het Nederlands...

‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

250 deelnemers, waarvan 50 uit het buitenland, een keur aan nationale en internationale sprekers, een drukbezochte beurs. De Schelpdierconferentie van 2020 overtrof de vijf voorgaande edities.

Buitenlandse vissers houden na Brexit 'goede toegang' tot Britse wateren

Buitenlandse vissers houden na Brexit 'goede toegang' tot Britse wateren

Buitenlandse vissers blijven ook na de Brexit 'goede toegang' houden tot de Britse wateren. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab gezegd in een interview met de BBC. Hoe die toegang er precies uit komt te zien is onbekend.