Brugse vissers mogen 'eeuwig' vissen in de Britse wateren

Privilegie

Vissers uit Brugge kunnen misschien toch de Britse wateren blijven bevaren. De Britse koning Charles II verleende Brugge in 1666 het 'eeuwige recht' om in de Britse wateren te mogen vissen. Biedt dit de Brugse vissers een uitweg voor het Britse besluit om zich terug te trekken uit de Conventie van Londen?

Conventie van Londen

De Britse Minister van Milieu Michael Gove maakte 2 juli bekend dat de Britten de Conventie van Londen van 1964 gaat opzeggen. Dit zeeverdrag gaf Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Ierland en het Verenigd Koninkrijk het recht om in elkaars territoriale wateren te vissen. Voor de Belgen zijn de Britse Wateren van groot belang. Zij halen daar de helft van hun visvangst vandaan. Veel Belgische schepen zijn geregistreerd in Zeebrugge, de haven van Brugge.

'Eeuwige recht'

Hypothetisch mogen de Brugse vissers op basis van het 'Privilegie' toch de Britse wateren op. Zij kregen het 'Privilegie' omdat koning Charles II een tijdje in ballingschap in de stad woonde. Uit dankbaarheid gaf hij aan vijftig Brugse haringbuizen het 'eeuwige recht' om in de Britse wateren te vissen. Ook geldt dit recht voor de vangst van 'alle andere soorten van visschen'. Volgens de oorkonde moeten de vissers wel 'poorters' van Brugge zijn en daar daadwerkelijk wonen.

VisNed

Pim Visser van VisNed zeg tegen het Reformatorisch Dagblad dat hij het privilege goed nieuws vindt: "Dus ook voor alle rechtspersonen gevestigd in (Zee)Brugge, die de vissersschepen in eigendom hebben. Het document is een troef in de onderhandelingen. Het moet juridisch nageplozen worden, maar het is heel hoopvol want het Britse recht kent veel aanknopingspunten in oude afspraken, verdragen en bepalingen. Het kan dus een heel serieus onderdeel van onderhandelingen worden."

Volgens hem bevestigt het document dat de Europese en Britse visserijen al honderden jaren met elkaar vervlochten zijn. „De Noordzee is echt een gezamenlijk beheerde en ge-exploiteerde zee. Die is geen eigendom van het ene of het andere land, de Noordzee is van ons allen. Bovendien hebben wij ook dit onderdeel van de schepping slechts te leen gekregen.”

Victor De Paepe

Of het privilege echt een rol kan spelen in de onderhandelingen is onduidelijk. De huidige juridische status van het document is nooit getoetst. Toen het document in 1963 werd gevonden, voer de Brugse wethouder Victor De Paepe met een vissersboot de Britse wateren op.

Daar ving hij 22 kilo tong voordat de Royal Navy hem arresteerde. Maar tot een proces kwam het niet. Uit de Britse archieven blijkt dat ambtenaren de toenmalige minister van Visserij adviseerden om geen proces te starten omdat ze vreesden dat het privilege nog steeds gold.

 

Dossiers
Lees ook
Visserijquota 2020 vastgesteld

Visserijquota 2020 vastgesteld

De Europese visserijministers en de Europese Commissie bereikten woensdagochtend 18 december in Brussel een akkoord over het visserijquotum voor 2020. Voornamelijk tong en schol – belangrijke commerciële soorten voor de Nederlandse vloot – ontwikkelen zich gunstig. Het kabeljauwquotum is drastisch verlaagd.

Buitenlandse vissers houden na Brexit 'goede toegang' tot Britse wateren

Buitenlandse vissers houden na Brexit 'goede toegang' tot Britse wateren

Buitenlandse vissers blijven ook na de Brexit 'goede toegang' houden tot de Britse wateren. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab gezegd in een interview met de BBC. Hoe die toegang er precies uit komt te zien is onbekend.

ICES: Veel jonge tong en schol

ICES: Veel jonge tong en schol

Vissers mogen de volgend jaar meer vissen op schol en tong. ICES constateerde deze zomer dat er veel aanwas is van jonge schol en tong en stelde daarom de wetenschappelijke vangstadvies voor deze soorten naar boven bij.