Brugse vissers mogen 'eeuwig' vissen in de Britse wateren

Privilegie

Vissers uit Brugge kunnen misschien toch de Britse wateren blijven bevaren. De Britse koning Charles II verleende Brugge in 1666 het 'eeuwige recht' om in de Britse wateren te mogen vissen. Biedt dit de Brugse vissers een uitweg voor het Britse besluit om zich terug te trekken uit de Conventie van Londen?

Conventie van Londen

De Britse Minister van Milieu Michael Gove maakte 2 juli bekend dat de Britten de Conventie van Londen van 1964 gaat opzeggen. Dit zeeverdrag gaf Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Ierland en het Verenigd Koninkrijk het recht om in elkaars territoriale wateren te vissen. Voor de Belgen zijn de Britse Wateren van groot belang. Zij halen daar de helft van hun visvangst vandaan. Veel Belgische schepen zijn geregistreerd in Zeebrugge, de haven van Brugge.

'Eeuwige recht'

Hypothetisch mogen de Brugse vissers op basis van het 'Privilegie' toch de Britse wateren op. Zij kregen het 'Privilegie' omdat koning Charles II een tijdje in ballingschap in de stad woonde. Uit dankbaarheid gaf hij aan vijftig Brugse haringbuizen het 'eeuwige recht' om in de Britse wateren te vissen. Ook geldt dit recht voor de vangst van 'alle andere soorten van visschen'. Volgens de oorkonde moeten de vissers wel 'poorters' van Brugge zijn en daar daadwerkelijk wonen.

VisNed

Pim Visser van VisNed zeg tegen het Reformatorisch Dagblad dat hij het privilege goed nieuws vindt: "Dus ook voor alle rechtspersonen gevestigd in (Zee)Brugge, die de vissersschepen in eigendom hebben. Het document is een troef in de onderhandelingen. Het moet juridisch nageplozen worden, maar het is heel hoopvol want het Britse recht kent veel aanknopingspunten in oude afspraken, verdragen en bepalingen. Het kan dus een heel serieus onderdeel van onderhandelingen worden."

Volgens hem bevestigt het document dat de Europese en Britse visserijen al honderden jaren met elkaar vervlochten zijn. „De Noordzee is echt een gezamenlijk beheerde en ge-exploiteerde zee. Die is geen eigendom van het ene of het andere land, de Noordzee is van ons allen. Bovendien hebben wij ook dit onderdeel van de schepping slechts te leen gekregen.”

Victor De Paepe

Of het privilege echt een rol kan spelen in de onderhandelingen is onduidelijk. De huidige juridische status van het document is nooit getoetst. Toen het document in 1963 werd gevonden, voer de Brugse wethouder Victor De Paepe met een vissersboot de Britse wateren op.

Daar ving hij 22 kilo tong voordat de Royal Navy hem arresteerde. Maar tot een proces kwam het niet. Uit de Britse archieven blijkt dat ambtenaren de toenmalige minister van Visserij adviseerden om geen proces te starten omdat ze vreesden dat het privilege nog steeds gold.

 

Dossiers
Lees ook
Industrie, visserij en natuurorganisaties bereiken conceptakkoord over Noordzee

Industrie, visserij en natuurorganisaties bereiken conceptakkoord over Noordzee

Sinds een jaar overleggen vertegenwoordigers van de windmolenparkbouwers, olie- en gasindustrie, natuur- en milieuorganisaties, de visserij en de rijksoverheid over het opnieuw verdelen van de Noordzee. Er is nu een conceptakkoord.

De Noordzee

De Noordzee

Vis van dichtbij willen we heel graag zo vers mogelijk verkopen. Geen gesleep over de wereld of Europa. Je komt dan vrij snel uit op de Noordzee, Waddenzee of het IJsselmeer. Waarom is het niet vanzelfsprekend dat we de vis uit de Noordzee alleen verkopen en consumeren voor en door de landen rondom de Noordzee? Waarderen wij de geschiedenis van de Noordzee...

Verenigd Koninkrijk ligt op ramkoers met EU

Verenigd Koninkrijk ligt op ramkoers met EU

Als het aan de nieuwe Britse premier Boris Johnson ligt, worstelt het Verenigd Koninkrijk zich zo snel mogelijk los van de Europese Unie, desnoods zonder overeenkomst. Dankzij hem ligt het land al enkele weken op ramkoers met de EU. De visserijsector weet nog niet wat haar te wachten staat.