Bultrugwalvissen vissen met luchtbelletjes

bultrug visserij

Nu het pulsvissen (vissen van de zeebodem opjagen met kleine stroomstootjes) door het Europees parlement is verboden, zijn vissers naarstig op zoek naar nieuwe innovatieve - en milieusparende - vismethodieken.

Ze zouden eens kunnen kijken hoe bultrugwalvissen het doen. Die blijken te vissen met luchtbelletjes.

Walvisonderzoekers van de Alaska Whale Foundation slaagden er in beelden te maken van de 'luchtbelnetten' die bultruggen om hun prooi leggen. Ze gebruiken zowel drones als met zuignappen op de walvissen aangebrachte onderwatercamera's voor een fascinerend kijkje in de jachtmethode van deze walvissen. De beelden werden gemaakt voor een onderzoek naar de daling in aantallen van de bultruggen, aldus de DailyMail. Klimaatverandering en minder voedsel - door overbevissing - zouden daar oorzaken voor kunnen zijn. Jaarlijks trekken 's zomers zo'n 3.000 bultruggen van Hawaï naar Alaska om er te eten; er overwinteren er zo'n 10.000 bij Hawaï.

De bultruggen vissen door in een spiraal te zwemmen en daarbij steeds pufjes luchtbellen uit te blazen. De bellen drijven de prooidieren - krill en kleine visjes - bij elkaar en alles wat de bultrug nog hoeft te doen is boven water de vangst 'opscheppen' door zijn (of haar) bek open te doen.

Lees ook
Met de kop in de wind

Met de kop in de wind

Het is één van de oudste beroepsgroepen ter wereld: de visserij. Ook Nederland kent een eeuwenoude traditie van het vissersambacht. Nog steeds zijn er traditionele vissersfamilies die al meer dan 300 jaar bestaan. Volgens Gees R. van Hemert, auteur van het boek ‘Met de kop in de wind’, is dit te danken aan de manier waarop...

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Eind 2020 werden de visquota voor 2020 vastgesteld. Zowel tong als schol ontwikkelen zich goed. Dit betekent dat de Nederlandse vissers in 2020 meer tong en iets minder schol mogen vangen. De vissers zijn blij met de boodschap laat EMK weten, maar ze zijn het geroep van ngo’s over overbevissing meer dan beu.

Dag van de Zeeuwse visserij komt terug

Dag van de Zeeuwse visserij komt terug

In 2012 vond de laatste editie van de Dag van de Zeeuwse visserij plaats. Acht jaar later wordt dit evenement nieuw leven in geblazen. Op 20 juni 2020 wordt er een nieuwe editie georganiseerd.