Bultrugwalvissen vissen met luchtbelletjes

bultrug visserij

Nu het pulsvissen (vissen van de zeebodem opjagen met kleine stroomstootjes) door het Europees parlement is verboden, zijn vissers naarstig op zoek naar nieuwe innovatieve - en milieusparende - vismethodieken.

Ze zouden eens kunnen kijken hoe bultrugwalvissen het doen. Die blijken te vissen met luchtbelletjes.

Walvisonderzoekers van de Alaska Whale Foundation slaagden er in beelden te maken van de 'luchtbelnetten' die bultruggen om hun prooi leggen. Ze gebruiken zowel drones als met zuignappen op de walvissen aangebrachte onderwatercamera's voor een fascinerend kijkje in de jachtmethode van deze walvissen. De beelden werden gemaakt voor een onderzoek naar de daling in aantallen van de bultruggen, aldus de DailyMail. Klimaatverandering en minder voedsel - door overbevissing - zouden daar oorzaken voor kunnen zijn. Jaarlijks trekken 's zomers zo'n 3.000 bultruggen van Hawaï naar Alaska om er te eten; er overwinteren er zo'n 10.000 bij Hawaï.

De bultruggen vissen door in een spiraal te zwemmen en daarbij steeds pufjes luchtbellen uit te blazen. De bellen drijven de prooidieren - krill en kleine visjes - bij elkaar en alles wat de bultrug nog hoeft te doen is boven water de vangst 'opscheppen' door zijn (of haar) bek open te doen.

Lees ook
Rode poon en mul vaker en langer in zuidelijke Noordzee

Rode poon en mul vaker en langer in zuidelijke Noordzee

Pakweg twintig jaar geleden verschenen rode poon en mul alleen in de zomermaanden op de Nederlandse visafslagen. Als bijvangst van boomkorkotters. Beide soorten vertoeven inmiddels steeds vaker en langer in het zuidelijke deel van de Noordzee en zijn niet meer weg te slaan in de afslagen van Urk, IJmuiden en Scheveningen.

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Sinds het voorjaar wordt op de SCH-63 van rederij Jaczon uit Scheveningen een vangstconcept toegepast dat gebaseerd is op waterstralen. De rederij wil hiermee tong vangen zodat de methoden met wekkerkettingen en pulsmodules niet meer nodig zijn. Deze vangstconcepten staan onder zware druk van ngo’s.

Machinaal strippen van schol biedt soelaas

Machinaal strippen van schol biedt soelaas

Het handmatig strippen van schol op zee is vaak onderhevig aan kritiek van viskopers. Zij zien soms grote verschillen per partij waarbij zelfs het verlies van visvlees aan de orde is. Het gebruik van een stripmachine voor schol kan in dat geval soelaas bieden.