Certificeringssysteem voor verkoop onverpakte biologische producten vereenvoudigd

28 juni 2022 Redactie Food

Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit informeerde de Tweede Kamer op 21 juni in een Kamerbrief over de actuele stand van zaken van de certificering van supermarkten, kleine verkooppunten en speciaalzaken voor de verkoop van onverpakte biologische producten. Verkooppunten die onverpakte biologische producten verkopen, moeten hiervoor gecertificeerd zijn. Voor de supermarktketens is de certificeringssystematiek aangepast en vereenvoudigd. 

Minister Staghouwer heeft besloten dat supermarktketens een deel van de certificeringsverantwoordelijkheid over kunnen dragen van individuele winkels naar het niveau van hoofdkantoor of distributiecentrum. Wanneer een addendum ondertekend is door de keten, hoeft slechts 30% van de individuele winkels van de keten jaarlijks gecontroleerd te worden.

Beperkt deel supermarktketens

Uit de gesprekken met supermarktketens, die medewerkers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Stichting Skal Biocontrole hebben gevoerd, blijkt dat slechts een beperkt deel van de supermarktketens van plan is om individuele winkels te certificeren, of dat al heeft gedaan. Op 1 juni 2022 waren er 13 winkelketens, 83 zelfstandige winkels en 3 marktkramen aangemeld voor certificering bij Skal, wat neerkomt op 1737 aangemelde verkooplocaties. Hiervan zijn 658 locaties gecertificeerd sinds december 2021.

Teleurstellend

Minister Staghouwer noemt de terughoudendheid van de supermarkten teleurstellend. Hij schrijft: “Het is van groot belang om het aanbod van biologische producten in de winkel te vergroten en juist ook onverpakte producten in de winkels te hebben. Alleen op die manier kunnen we bijdragen aan de Europese ambitie tot het vergroten van het areaal voor biologische productie naar 25% van het landbouwareaal, zoals gesteld in de bij de Green Deal behorende Boer-tot-bord strategie en de Biodiversiteitsstrategie. Verder vind ik het onwenselijk dat álle andere schakels in de biologische keten wél gecertificeerd zijn (en gecontroleerd worden en daarvoor kosten maken) en dat sommige supermarkten een andere keuze maken.”

Afspraken nakomen

Staghouwer: “Daarnaast vind ik het belangrijk om afspraken over het verminderen en verduurzamen van verpakkingsmateriaal na te komen. Zo hebben het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en de Nederlandse supermarkten afgesproken in 2025 twintig procent minder verpakkingsmateriaal in de winkels te gebruiken. Dat maakt de uitkomst des te teleurstellender. Ik hoop dan ook dat alle supermarkten die dat niet van plan zijn zich alsnog laten certificeren. Ik reken op hun medewerking. Alleen samen kunnen we verduurzaming van de keten stimuleren en supermarkten zijn daarin een belangrijke schakel."

Bron: Biojournaal

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

 

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?