Chefs Relais & Châteaux zetten zich in voor duurzame vis

Schelpdieren_pxhere

Foto: Pxhere

Elf chefs van het bekende hotel en restaurantlabel Relais & Châteaux gaan zich inzetten voor duurzame vis. Ter inspiratie kwamen ze samen op Texel bij Jef Schuur en Nadine Mögling van hotel restaurant Bij Jef.

Relais & Chateau is van oorsprong een Franse samenwerking van zelfstandige luxe hotel. In totaal verzamelde het label in de loop der jaren 336 Michelin sterren. Deze organisatie heet het doel gesteld om de CO2-voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Het gebruik van lokale seizoensproducten past hierin. 

Volgens SVH Meesterkok Jef Schuur heeft er de afgelopen jaren een omslag plaatsgevonden. Tien jaar geleden was er vooral vraag naar streekproducten uit andere landen, zoals rundvlees uit Japan en ham uit Spanje. "Die knop is bij ons als Relais & Châteaux chefs al een tijdje om. Waarom zouden we producten van de andere kant van de wereld halen, als je eigen omgeving culinair zo veel te bieden heeft", aldus Schuur.

Samen met collega-chefs uit onder andere Denemarken, Polen, Luxemburg, België en Nederland ging Schuur het wad op om daar scheermessen, kokkels en oesters te rapen. Lokale producten die Schuur in zijn restaurant gebruikt. Schuur: "De meeste aandacht besteden we in de nabije toekomst aan: het promoten van lokale producten, dus minder food miles en het reduceren van plastic verpakkingen die we in de keuken krijgen. We maken als Relais & Châteaux chefs deel uit van een wereldwijd programma genaamd Menu for Change in samenwerking met Slow Food Association, om klimaatverandering te bestrijden.”

Bron: Hospitality Management

 

Dossiers
Lees ook
Machinefabriek Bakker wint Duurzaamheidsaward met afbreekbare mosselsokken

Machinefabriek Bakker wint Duurzaamheidsaward met afbreekbare mosselsokken

Machinefabriek Bakker uit Yerseke, producent van mosselverwerkingsapparatuur, is winnaar van de Schelpdier Duurzaamheidsaward. Het bedrijf won de prijs met de volledig afbreekbare mosselsok, gemaakt van biopolymeer. Mosselsokken worden in de hangmosselkweek en bij mosselzaadinvanginstallaties gebruikt om mosselzaad ‘op te sokken’: sokvormige...

Horecava 2020: van bijvangstkroket tot vegan vis

Horecava 2020: van bijvangstkroket tot vegan vis

Voedselverspilling, veggie & vegan(istisch). Deze drie trends vormen de voedingsbodem voor de Horecava 2020 in Amsterdam. Vismagazine ontdekt veganistische visproducten, proeft duurzame vissnacks en maakt kennis met een initiatief om bijvangst van Noordzeevis op de horecakaart te zetten. De overalltrend van gezond en plantaardig eten, dendert...

Dit zijn de trends in 2020

Dit zijn de trends in 2020

Voedsel van dichterbij, weten waar je voedsel vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en kiezen voor kwaliteit; de trends voor 2020 zijn niet verrassend, maar bieden zeker kansen voor de (ambachtelijke) versondernemer. En voor de visspecialist liggen er specifieke kansen.