Foto: Pxhere

Elf chefs van het bekende hotel en restaurantlabel Relais & Châteaux gaan zich inzetten voor duurzame vis. Ter inspiratie kwamen ze samen op Texel bij Jef Schuur en Nadine Mögling van hotel restaurant Bij Jef.

Relais & Chateau is van oorsprong een Franse samenwerking van zelfstandige luxe hotel. In totaal verzamelde het label in de loop der jaren 336 Michelin sterren. Deze organisatie heet het doel gesteld om de CO2-voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Het gebruik van lokale seizoensproducten past hierin. 

Volgens SVH Meesterkok Jef Schuur heeft er de afgelopen jaren een omslag plaatsgevonden. Tien jaar geleden was er vooral vraag naar streekproducten uit andere landen, zoals rundvlees uit Japan en ham uit Spanje. "Die knop is bij ons als Relais & Châteaux chefs al een tijdje om. Waarom zouden we producten van de andere kant van de wereld halen, als je eigen omgeving culinair zo veel te bieden heeft", aldus Schuur.

Samen met collega-chefs uit onder andere Denemarken, Polen, Luxemburg, België en Nederland ging Schuur het wad op om daar scheermessen, kokkels en oesters te rapen. Lokale producten die Schuur in zijn restaurant gebruikt. Schuur: "De meeste aandacht besteden we in de nabije toekomst aan: het promoten van lokale producten, dus minder food miles en het reduceren van plastic verpakkingen die we in de keuken krijgen. We maken als Relais & Châteaux chefs deel uit van een wereldwijd programma genaamd Menu for Change in samenwerking met Slow Food Association, om klimaatverandering te bestrijden.”

Bron: Hospitality Management

 

Altijd op de hoogte blijven?