Vis blijft steeds langer houdbaar dankzij voortdurende innovatie van koeltechnieken. Er zijn immers vele momenten tussen vangst en consumptie dat vis koel gehouden moet worden. Vandaag deel 2 van deze rondvraag met Victor Lichtenberg van Pool Koudetechniek.

Precies dertig jaar bestaat Pool Koudetechniek in Hengelo (O), maar het is nu niet de tijd om dit echt te vieren, zegt commercieel manager Victor Lichtenberg. “Mensen hebben hun hoofd nu niet naar feest staan.”
In de viswereld is Pool bekend; koelinstallaties van het bedrijf staan onder meer bij de Kennemer Visgroep, van der Zwan, visafslag Den Oever, Sealane Eemshaven en de Trade Factory van Cornelis Vrolijk. Daarnaast is Pool goed vertegenwoordigd in de logistieke en foodsector.

Pool kijkt mee met bedrijven naar de energietransitie waarmee iedereen van doen krijgt. Lichtenberg vertelt: “Bedrijven die zo’n tien jaar geleden hebben geïnvesteerd in nieuwe apparatuur, draaien nog met oude koudemiddelen. Dat wordt een dilemma want koudemiddelen als R507 (beter bekend als Freon, red.) worden snel duurder. In twee jaar tijd is de prijs al verhoogd van 20 naar meer dan 100 euro per kilo. Alleen al daarom propageren wij natuurlijk koudemiddel, overwegend CO2. Behalve milieuvriendelijker moet je energiezuiniger denken en nog beter is om te kijken wat je kunt terugwinnen. Zuinige koeltechnische installaties zijn energievreters. Wat is dan mooier om de vrijgekomen warmte te gebruiken voor warm water, het ontdooien van koelers, vloerverwarming in kantoor, enzovoort. Met als optimaal streven een geheel circulair bedrijf of zelfs meer dan dat. Voor ons is dat een speerpunt.”

Pool heeft afgelopen jaar veel over de missie en visie voor de komende tijd nagedacht en heeft besloten om zich nog verder te specialiseren in natuurlijke koudemiddelen. Lichtenberg: “In 2026 willen we alle installaties, hoe klein ook, alleen met natuurlijke koudemiddelen bouwen.” Kan dat ook voor het MKB? “Ja, al is dat in verhouding momenteel vaak nog te duur voor dergelijke ondernemers in vergelijking met een groot visconcern. Die laatste kan tien, vijftien jaar vooruit denken en heeft verhoudingsgewijs meer omzet en recyclemogelijkheden. Maar wat ons betreft moet het straks voor iedereen haalbaar zijn.”

Dit is deel 2 van de rondvraag met het thema koeling. Volgende week verschijnt deel 3. Lees hier deel 1 terug. Abonnees van Vismagazine lezen de complete rondvraag online of in Vismagazine 4-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vismagazine en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw!

Altijd op de hoogte blijven?