CNV Vakmensen en ISO doen oproep voor meer stageplaatsen

8 januari 2021 Redactie Food
Foto: Pixabay

Er is een tekort aan stageplaatsen. Dit blijkt uit meldingen die binnenkomen bij CNV Vakmensen en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De twee partijen deden daarom eind 2020 een oproep aan werkgevers om snel actie te ondernemen.

Een belangrijke oorzaak voor het tekort aan stageplekken is de coronacrisis. Studenten moeten soms meer dan honderd sollicitaties versturen, voordat ze eindelijk een stageplek vinden. “Het is voor studenten om moedeloos van te worden. Ze willen zo graag praktijkervaring opdoen, maar krijgen de kans vaak niet”, zegt Susanne Witteveen van CNV Vakmensen.

Tekort stageplaatsen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal geregistreerde stageovereenkomsten eind mei ruim 17,5 procent lager lag dan het jaar ervoor. Ook in het huidige studiejaar kunnen veel studenten geen stageplek vinden. "Het tekort loopt steeds verder op", is de indruk van Dahran Coban, voorzitter Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). "Het zorgt voor veel stress onder studenten, want ze vissen met z’n allen in een veel te kleine vijver. Veel studenten moeten concessies doen in hun stagekeuze, missen relevante werkervaring en lopen in veel gevallen studievertraging op."

Crisistijd

CNV Vakmensen en het ISO begrijpen dat werkgevers in crisistijd minder mogelijkheden hebben om plek te bieden aan stagiairs, maar vinden ook dat de huidige situatie voor het bedrijfsleven op de lange termijn zeer schadelijk is. "Bij de vorige crisis in 2008 bleek dat stagetekorten in crisistijd leiden tot arbeidstekorten wanneer de economie weer aantrekt. Elk bedrijf heeft belang bij voldoende gekwalificeerd personeel."

Daarom doen CNV Vakmensen en het ISO een dringende oproep aan alle werkgevers om stageplaatsen beschikbaar te stellen. De organisaties dragen hier zelf ook aan bij. CNV-onderhandelaars proberen hierover in bedrijven concrete afspraken te maken en het ISO zoekt naar oplossingen met de onderwijsinstellingen en het ministerie.

Financiële gevolgen voor studenten

Het niet vinden van een stage kost veel studenten tijd, maar ook geld. “Studenten hebben tijdens hun stage vaak recht op een vergoeding, die ze nu dus mislopen”, aldus CNV-consulent Witteveen. ISO-voorzitter Çoban ziet daarbij ook de financiële gevolgen van studievertraging: “Een maand extra studeren kost een uitwonende student als snel duizend euro: collegegeld, boodschappen en huur moeten gewoon betaald worden.’’

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?