‘Controle over een gezonde productie’

19 januari 2022 Xandra Veltman

Automatiseren is meer dan nieuwe technieken inzetten. Het vergt andere manieren van denken en werken. Het is een doorlopend ontwikkelingsproces dat antwoorden geeft op strenge kwaliteitseisen, personeelstekorten en verduurzaming. Op elk moment van boot tot bord. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Arno van der Meijde van RBK Group.

Veel kwaliteitseisen in de food worden verder aangescherpt, vanzelfsprekend ook voor de visbranche. Tel daarbij op het tekort aan personeel en het zal geen verbazing wekken dat de vraag naar automatisering alleen maar toeneemt. “Niet in de laatste plaats aan de productielijnen”, zegt Arno van der Meijde, Business Consultant voor de RBK Group en verantwoordelijk voor een aantal projecten.

Kwaliteitsvragen

Hij vertelt: “Ik heb jaren gewerkt in de visverwerkende industrie. Er worden steeds meer kwaliteitsvragen toegevoegd. Dat gaat van metaaldetectie tot temperatuurcontrole en nog veel meer. Vaak wordt die informatie geregistreerd op verschillende plekken en is het best gecompliceerd om die allemaal te bundelen aan één order. Daar hebben wij nu een oplossing voor. Die had ik destijds graag in huis gehad.”

Linecontrol

Daarbij doelt Van der Meijde op Linecontrol, de aanvulling op het FOBIS® ERP systeem die RBK onlangs heeft gelanceerd. Daarin worden alle kwaliteitseisen samengevoegd plus - en dat is nieuw - de lijn wordt automatisch stilgezet zodra er tijdens de productie een onvoldoende of negatief antwoord op een kwaliteitscheck komt.

Zodra het probleem is verholpen, komt een melding dat de lijn weer opstart. Van der Meijde: “We hadden al lijnbeheer, maar Linecontrol geeft als complete totaaloplossing elke kwaliteitsdienst full control over een gezonde productie. Zijn bijvoorbeeld de juiste vragen niet beantwoord? Is iets onder de grenswaarde? Is er een vervolgactie nodig? Linecontrol biedt honderd procent garantie dat tracering en kwaliteitsvragen daadwerkelijk uitgevoerd worden.”

OEE-cijfers

De voordelen zijn evident. Minder kans op fouten, snelle signalering in het moment en beter inzicht in de Overall Equipment Effectiveness (OEE). Simpel gezegd, het inzicht in hoeveel effectiviteit je uit je machines haalt qua productiesnelheid, de tijd dat je machines daadwerkelijk worden benut en je netto productie oftewel hoeveel product je tijdens de productie verspilt en/of kunt hergebruiken. Arno: “Met de juiste OEE-cijfers kun je alles steeds efficiënter instellen. Ongeacht of je MKB-bedrijf of bijna multinational bent, dit voorkomt verspilling van mankracht, product en tijd.”

Dit is het tweede deel van de rondvraag 'Automatisering op alle fronten'. Volgende week volgt deel 3.  Lees hier deel 1 terug. Lees de complete rondvraag in Vismagazine 9-2021. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af!

 

Altijd op de hoogte blijven?