Crowdfundingsactie voor kweek van glasaal

140402 Duizenden glasaaltjes 5 cm

Glasaal Volendam wil jonge paling (glasaal) produceren in een kweekomgeving, een wereldprimeur. Hierdoor hoeft in de toekomst geen wilde glasaal meer gevangen te worden en krijgt de natuur de tijd om zichzelf herstellen. Om dit te realiseren is een crowdfundingsactie gestart. Het bedrijf hoopt 300.000 euro op te halen. Glasaal Volendam BV is een initiatief van een aantal ondernemende Volendammers met kennis en ervaring in de visserij, die de dramatische afname van de palingstand wereldwijd een halt wil toeroepen.

De geavanceerde kwekerij is een vervolg op jarenlang onderzoek van de Universiteit van Leiden, met het doel om jonge paling te kunnen kweken. Inmiddels zijn er twee biologen fulltime aan het project verbonden, ondersteund door een aantal andere deskundigen.

Overbevissing

De palingstand in Nederland is sinds 1970 met maar liefst 95% gedaald. Oorzaken zijn naast overbevissing op glasaal , ook obstakels in de trekroutes en afname van leefgebied. Cruciaal is de hoeveelheid glasaal die vanuit zee ons land binnen zwemt. Die bedraagt nog maar een fractie (1,5%) van het aantal dat een halve eeuw geleden in Nederland instroomde.

Die sterke afname is een mondiaal probleem. Niet voor niets plaatste de IUCN (een internationaal instituut voor natuur en natuurlijke hulpbronnen) paling op de rode lijst van meest bedreigde diersoorten ter wereld.

Wall of Fame

Als beloning zijn onder meer aandelencertificaten en vermelding in de Wall of Fame bij Glasaal Volendam, of een diner met de oprichters en een rondvaart op het IJsselmeer te verdienen. Inmiddels is bijna een kwart van het bedrag binnen.

Steun de crowdfuncingsactie van Glasaal Nederland.

Lees ook
IUCN: Paling blijft ernstig bedreigd

IUCN: Paling blijft ernstig bedreigd

Paling blijft als ‘ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst van bedreigde planten en dieren van IUCN staan. De internationale natuurbeschermingsorganisatie kwam tot die conclusie na een nieuwe beoordeling van een breed samengestelde groep vooraanstaande palingwetenschappers.

Dupan roept sterrenchef Martin Kruithof uit tot Paling Patron

Dupan roept sterrenchef Martin Kruithof uit tot Paling Patron

Stichting Dupan heeft sterrenchef Martin Kruithof uitgeroepen tot Paling Patron 2020. Deze award gaat naar mensen die zich inzetten voor de verbetering van de palingstand en het behoud van de Nederlandse palingcultuur.

Spakenburgs team wint online bbq-wedstrijd voor Support Casper

Spakenburgs team wint online bbq-wedstrijd voor Support Casper

Op zondag 7 juni gingen achttien barbecue teams in heel Nederland de strijd met elkaar aan tijdens een coronaproof livestream wedstrijd. Met de wedstrijd werd 5000 euro opgehaald voor Support Casper. Winnaars van de wedstrijd waren Emiel van den Brink en Melissa van den Brink-Koelewijn uit Spakenburg.