Dag van de Nederlandse Visserij

Visserijdebat Stellendam NVB-LS (28)

In Stellendam vindt op zaterdag 7 juli de netwerkbijeenkomst de Dag van de Nederlandse Visserij plaats. Minister Carola Schouten van LNV is de hoofdgast. Op 7 juli is het ook Vlaggetjesdag in Stellendam.

De Dag van de Nederlandse Visserij is een initiatief van VisNed, de Nederlandse Vissersbond en de Redersvereniging voor de Zeevisserij en wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door United Fish Auctions. De organisatie is in handen van het Nederlands Visbureau.

Dag van de Nederlandse Visserij

Op de netwerkbijeenkomst zijn er verschillende sprekers. Agnes Leewis (Nederlands Visbureau) en burgemeester Ada Grootenboer-Dubbeldam van Goeree-Overflakkee verzorgen de opening. Daarna geeft Carola Schouten  haar visie op de vissector ‘in relatie tot de taskforce circulaire economie in voedsel’.  Tione Timmermans, programmamanager duurzame voedselketens van Wageningen University & Research, sluit hier op aan. Hij spreekt over 'samen tegen voedselverspilling'. Tot slot is er een paneldiscussie.

Vlaggetjesdag

Tegelijkertijd vindt in Stellendam Vlaggetjesdag plaats met het thema: ‘Ontmoet de visser, proef de zee, beleef de visserij’. Het programma biedt vermaak voor jong en oud. Bezoekers kunnen kennis maken met de vissers en de Goereese visserij en er is een vlootschouw op het Haringvliet. En natuurlijk is er veel vis. Er staan viskramen en foodtrucks aan de kades, er zijn kookdemonstraties, workshops garnalen pellen of visfileren en palingrokers. De organisatie wil speciaal Goereese scholkibbeling onder de aandacht brengen.

Lees ook
Holland Fisheries Event komt met online beursjournaal

Holland Fisheries Event komt met online beursjournaal

Vanwege het coronavirus gaat het Holland Fisheries Event dit jaar niet door. In plaats daarvan is er op 2 oktober een online beursjournaal. De datum voor de volgende editie is ook al bekend. Op 7 en 8 oktober 2022 komt de visserijsector weer samen op Urk.

Voor en tegens van schol invriezen aan boord

Voor en tegens van schol invriezen aan boord

Dankzij het invriezen en opslaan van de vangst op zee is de pelagische vloot al decennialang succesvol. De kottersector, gericht op demersale vis, laat zich vooralsnog niet verleiden tot eenzelfde aanpak. Desalniettemin vinden er wel gesprekken plaats over de opties en de gevolgen van het wel of niet invriezen van schol aan boord.

Wageningen Economic Research: 2020 wordt een zwaar jaar voor de visserij

Wageningen Economic Research: 2020 wordt een zwaar jaar voor de visserij

Wageningen Economic Research presenteerde 11 september in een webinar de resultaten van de Nederlandse Visserijsector over 2019. De kottersector boekte dat jaar fors minder resultaat. Wageningen Economic Research verwacht dat 2020 een zwaar jaar wordt voor de visserij.