De Visbranche in de media – week 7

18 februari 2022
Foto: Henk Riswick

Mosselen kweken op de Noordzee, Export van oesters en mosselen naar de Verenigde Staten en grote kabeljauwen. Wat zagen we de afgelopen week allemaal voorbij komen in andere media?

Mosselkweek op de Noordzee
Schelpdierbedrijf Krijn Verwijs uit Yerseke gaat mosselen kweken op de Noordzee. Deze zomer wil het bedrijf beginnen met een driejarige proef op de Steenbanken. Dat vertelt directeur Caroline Verwijs aan PZC. “Dit is een enorme kans.”

Onderneming van het jaar
Visverwerker Korf Vis is onderneming van het jaar op Urk, meldt Omroep Flevoland. Bedrijvenkring Urk maakte dit bekend op donderdag 17 februari tijdens de ondernemersavond.

Noordelijke deel van de Stille Oceaan
“Nederlandse vissers en vissers uit andere EU-landen mogen straks vissen in het noordelijke deel van de Stille Oceaan”, schrijft Schuttevaer. “Het Europees Parlement heeft met een overgrote meerderheid voor het rapport van Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) gestemd.”

Grote kabeljauw
De vissers en WUR onderzoekers vingen tijdens een rogonderzoek met de viskotter TX 3 een grote kabeljauwen. De grootste woog 21,6 kilogram en had een lengte van 1,14 meter. “Zo groot worden ze zelden gezien”, aldus het NoordHollands Dagblad.

Kans gemist
Visserijhistoricus Frits Loomeijer vertelt aan Pointer dat vissers in de jaren ’80 de boot voor verduurzaming hebben gemist. “De oliecrisis in de jaren ‘70 bood een uitgelezen kans om te verduurzamen, met name voor tongvissers die met brandstof slurpende boomkorren varen”, aldus Loomeijer.

Export oesters en schelpdieren VS
Goed nieuws voor de Zeeuwse schelpdierhandelaren. Zij mogen weer oesters en mosselen exporteren naar de Verenigde Staten. PZC spreekt hierover met Gert-Jan de Koeijer, directeur van oester- en kreeftenhandel Meulemeester BV in Yerseke.

 

Altijd op de hoogte blijven?