De zee - Rachel Carson

22 augustus 2022 Redactie Vismagazine

De zee, geschreven door mariene bioloog Rachel Carson, verscheen oorspronkelijk in 1951. Het boek behoort nog steeds tot de invloedrijkste werken die ooit over de natuurlijke wereld zijn geschreven. Onlangs werd De zee in het Nederlands vertaald en door Uitgeverij Athenaeum opnieuw uitgegeven in de Paradigma-reeks.

In het boek roept Carson de kracht en het belang van de grootste watermassa’s ter wereld op door het kosmisch grote met het microscopisch kleine te combineren en harde wetenschappelijke feiten te vangen in poëtisch taalgebruik. Ze beschrijft de eeuwenlange regenval die de oceanen heeft gecreëerd, reuzeninktvissen die honderden vadems diep in gevecht zijn met potvissen, de kracht van het getij dat miljarden tonnen water in beweging zet, en de verwoesting die een tsunami teweegbrengt. De zeeën houden het menselijk leven in stand én bedreigen het.

Nu de oceanen en zeeën door toedoen van de mens in gevaar zijn, maakt Carsons boek ons onverminderd bewust van de kwetsbaarheid en het belang van de oceaan, inclusief het leven dat erin huist, en van onze verantwoordelijkheid de planeet gezond te houden.

Rachel Carson werd geboren op 27 mei 1907 in Springdale, Pennsylvania (VS). Ze had van jongst af aan een fascinatie voor de zee. Ze studeerde zoölogie aan John Hopkins University en werkte daarna voor het US Bureau of Fisheries. Ze schreef verschillende boeken over de zee en de natuur: Under the Sea-Wind (1941), The Sea Around Us (1951; nu vertaald als De zee), the Edge of the Sea (1955) en de internationale bestseller Silent Spring (1962).

Altijd op de hoogte blijven?