Delftse startup Reefy bouwt kunstmatig rif in Maas

17 maart 2023 Redactie Vismagazine

De Delftse startup Reefy heeft met succes een kunstmatig rif in de Maas geïnstalleerd. De ecologische golfbreker bestaat uit zeventien rifblokken, die kunst en natuur beschermen tegen grote scheepsgolven en de biodiversiteit stimuleren. Zo herstelt de golfbreker het getijden milieu en biedt beschutting voor migrerende vissen zoals steuren en palingen.

In samenwerking met de Gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat en Boskalis installeerde de Delftse innovatieve startup Reefy een modulair kunstrif systeem. Na zorgvuldige voorbereiding en in nauwe samenwerking met alle partners plaatste Boskalis in minder dan 3 dagen 17 Reefy- Rifblokken onder water. Het kunstmatige rif is ongeveer 25 meter lang en 3 meter hoog waardoor het mogelijk is om bij laagtij de bovenste blokken te zien. Naast de vier consortiumpartners werd dit proefproject mogelijk gemaakt dankzij het onschatbare technische advies en de ondersteuning van PortXL, Diergaarde Blijdorp, Burgers Zoo, TU Delft en Deltares

Nieuwe manier van waterbouw

“We moeten op een nieuwe manier naar waterbouw projecten kijken door samen te werken met de natuur”, zegt Jaime Ascencio, CEO en medeoprichter van Reefy. “Het is belangrijk dat dammen water en zand goed doorlaten, hierdoor kunnen ecologische vooroevers zich ontwikkelen die meegroeien met de zeespiegel. De Rifblokken doen dit met gaten en tunnels waar ook weer vissen in kunnen schuilen. In verband met de zeespiegelstijging zijn dit soort ecologische oplossingen uiteindelijk goedkoper te onderhouden dan traditionele dammen.”

Sander de Borst, technisch adviseur Rijkswaterstaat vult aan: “Voor een betere waterkwaliteit leggen we in de Nieuwe Waterweg verschillende soorten dammen langs de oever aan. Zo ontstaat een luwe overgangszone die gunstig is voor (trek)vissen, vogels en waterplanten. Voor de dammen maken we gebruik van duurzame (gerecyclede) en innovatieve materialen. We geven graag ruimte aan een pilot als deze die zowel waterbouwkundige als ecologische waarde heeft en daarbij duurzaam geproduceerd worden.”

Verbetering biodiversiteit

“Het rif helpt ons om de biodiversiteit te verbeteren”, zegt Joep van Leeuwen, Senior Consultant Stadsontwikkeling Gemeente Rotterdam, “de oever te beschermen tegen overstromingen en de waterkant aantrekkelijker te maken met getijden natuur. De nauwe samenwerking tussen een startup, grote aannemer en het waterbeheer is van grote toegevoegde waarde. Samen helpen we de natuur in de rivier delta van Rotterdam te verbeteren.”

Leon Haines, CTO en medeoprichter van Reefy: “We gaan de ecologische ontwikkeling van het rif continu monitoren om de totale verbetering van het ecosysteem in kaart te kunnen brengen tegenover traditionele oplossingen. Voor de installatie hebben we met eDNA en camera’s de beginsituatie gemetenen verwachten de eerste ecologische resultaten van het project binnen een paar maanden.”

Altijd op de hoogte blijven?