Demonstratie ambachtelijk roken

Paling roken

Visbedrijf Dilvis in Akersloot opent zaterdag 15 juni de deuren van de rokerij voor het publiek. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe het proces van het ambachtelijk paling roken eruit ziet. 

Ambachtelijk roken is een eeuwenoud proces om voedsel te conserveren. Van 9.00 tot 15.00 uur laat een rookmeester van Dilvis zien hoe hij op ambachtelijke wijze paling en andere vis verwerkt en rook. Bezoekers komen alles te weten over het verwerken, drogen, roken en fileren van paling.

Dilvis is een 135-jaar oud familiebedrijf. De familie Dil kocht in 1854 de visrechten op het Alkmaardermeer van de stad Alkmaar. 30 jaar later vestigde het bedrijf zich in Akersloot. Anno 2019 is het bedrijf daar nog steeds gevestigd en staat de vijfde generatie van de familie aan het roer. Er wordt nog altijd op snoekbaars gevist. Ook wordt er dagelijks op ambachtelijke wijze paling en andere vis gerookt. Dit betekent met de hand op eikenhout.

Dossiers
Lees ook
Rol van de techniek wordt steeds belangrijker - Hightech en ambacht versterken elkaar

Rol van de techniek wordt steeds belangrijker - Hightech en ambacht versterken elkaar

De verwerking van vis kan niet zonder kennis van zaken, vakmanschap en liefde voor het product. Maar ook niet meer zonder machines. Dankzij de techniek kunnen we duurzamer, sneller en hygi├źnischer werken, met volop aandacht voor het ambacht. Diezelfde techniek maakt ook dat producten betaalbaar blijven.

Aantal jonge palingen stijgt

Aantal jonge palingen stijgt

De dalende trend van de palingstand is gestopt en het aantal jonge palingen stijgt significant. Dat stellen palingwetenschappers in het vandaag verschenen adviesrapport van ICES, de International Council for the Exploration of the Sea. Eerder meldde Dupan al dat de organisatie grote hoeveelheden paling bij de waterkrachtcentrales van Alphen in de Maas...

Sustainable Eel Group benoemd tot lid ISEAL

Sustainable Eel Group benoemd tot lid ISEAL

ISEAL heeft de Sustainable Eel Group (SEG) benoemd tot geassocieerd lid. De standaard voor paling die SEG ontwikkelde voldoet aan de instapcriteria van ISEAL. Met dit geassocieerd lidmaatschap committeert SEG zich aan verdere ontwikkeling van de standaard,om te voldoen aan de vereisten voor een volledig ISEALlidmaatschap.