Denemarken bevriest uitbreiding viskweek in zee

kweekvis_pixabay

Denemarken besloot afgelopen maandag geen uitbreiding meer te willen van zijn viskwekerijen op zee. Kweek in open zee geldt voor milieuorganisaties als schadelijk voor het milieu.

"Denemarken heeft de grens bereikt van het aantal vissen dat zonder milieuschade op zee kan worden gekweekt.... Wij moeten een groene pionier zijn, ook op het gebied van de viskweek", zei minister van Milieu Lea Wermelin in een verklaring.

Het besluit maakt een einde aan de ontwikkeling van nieuwe aquacultuurprojecten in het land. De 19 bestaande viskwekerijen mogen in hun huidige omvang blijven bestaan; groei wordt bevroren. In Denemarken wordt voornamelijk regenboogforel gekweekt.

Milieuorganisaties zijn blij met de maatregel. Viskwekerijorganisaties bekritiseren het besluiten en zeggen dat de Deense regering een bloeiende industrie zijn bestaans- en groeikansen ontneemt. De Deense aquacultuurbond Brian Thomsen spreekt van "een ernstige tegenslag".

Denemarken exporteert jaarlijks voor circa €/200 miljoen euro aan kweekvis.Het land doet al sinds de 19e eeuw aan aquateelt. Kweekvis is in Europa onderontwikkeld vergeleken met Azië dat meer dan 90 procent van de wereldproductie voor zijn rekening neemt.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) noemt de aquacultuur "waarschijnlijk de snelst groeiende voedselproducerende sector". Bijna 50 procent van 's werelds voedselvissen is afkomstig uit kweek.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Vishandel Volendam heropent in nieuw pand Heiloo

Vishandel Volendam heropent in nieuw pand Heiloo

Hij heeft de gunfactor. Dat zegt Bart Karregat niet zelf, maar de klanten van Vishandel Volendam in Heiloo vinden dat. Karregat heeft op een andere plek in het winkelcentrum, één pand verderop, een toekomstbestendige winkel geopend.

'We zitten tegen een doorbraak aan’

'We zitten tegen een doorbraak aan’

De kweek van vis wordt wereldwijd steeds belangrijker om aan de vraag naar gezonde en duurzame eiwitten te voldoen. Ook in Neder­land speelt kweekvis een steeds grotere rol, met duurzaamheid en kwaliteit als uitgangspunt van de kwekers. Vandaag het laatste deel van deze rondvraag met Rick Leemans van Glasaal Volendam.

‘We kunnen ziektes goed in de hand houden’

‘We kunnen ziektes goed in de hand houden’

De kweek van vis wordt wereldwijd steeds belangrijker om aan de vraag naar gezonde en duurzame eiwitten te voldoen. Ook in Neder­land speelt kweekvis een steeds grotere rol, met duurzaamheid en kwaliteit als uitgangspunt van de kwekers. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Bert-Jan de Bondt van Delisalm.