‘Deze traysealer kan alles’

31 maart 2021 Xandra Veltman

Vis verpakken is een must. Maar de grens aan materiaalverbruik is bereikt. Verpakkingsindustrie en vishandels zetten zich in om voorop te lopen met duurzame verpakkingen waarin de vis nog langer goed blijft. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Chris Cummins van Jac. den Dulk.

Aan fusies geen gebrek in de Nederlandse viswereld. Voor de consument blijft een goeie haring ‘gewoon’ een goeie haring en die haal je op je vaste adresje. Voor bedrijven als Cornelis Vrolijk zijn het stappen in de ‘van schip naar schap’-strategie. Zo nam het in oktober vorig jaar Haasnoot Vis BV en Neptunus Seafood BV over. Ook Jac. den Dulk in Scheveningen valt onder Cornelis Vrolijk, net als Seafood Parlevliet in IJmuiden. Directeur Gerbrand Voerman van Jac. den Dulk ziet het als een grote familie. “We hebben veel zusjes”. Tegelijkertijd heeft er een efficiencyslag plaatsgevonden, beaamt hij. “De productie van handgefileerde haring vindt nu plaats in IJmuiden. Wij leveren handgefileerde haring aan de horeca, groothandels en detaillisten, Seafood Parlevliet levert aan de retail. Het scheelt in de kosten om op één locatie te werken en daar alles te verpakken.”

Mondini

Het maakt in principe ook weinig verschil voor Chris Cummins, die al veertig jaar bij Jac. den Dulk werkt, waarvan 36 bij de technische dienst. Zowel hij als ‘de Mondini’ zijn nu gestationeerd in IJmuiden. De Mondini? “Ik zocht vijf jaar geleden een nieuwe tray-sealmachine en kwam uit bij de Mondini, geleverd door Zwager Techniek. Die sprak mij aan. De machine is zeer eenvoudig, robuust en gemakkelijk te onderhouden omdat je overal bij kunt. We konden de machine zelfs eenvoudig in enkele delen op de vrachtwagen laden en weer opbouwen bij Seafood Parlevliet.”

Juist omdat Jac. den Dulk en Seafood Parlevliet verschillende klanten bedienen, staat de Mondini daar op de goede plek, vindt Cummins. “We kunnen naar wens de snelheid en capaciteit instellen. Deze tray sealer kan heel diep vacuüm verpakken tot 30 millibar, maar ook op 700 millibar met conserveringsgas erbij. Hij werkt snel. Ik heb met heel wat machines gewerkt, maar hierover ben ik het meest tevreden. Hij doet alles wat is beloofd. De eerste jaren vroeg ik Zwager Techniek om eens per jaar de machine na te lopen, voor het geval wij iets over het hoofd hadden gezien. Maar ook dat is niet meer nodig.”

Dit was het tweede deel van de rondvraag 'De kunst van vis bewaren'. Volgende week verschijnt deel 3. Lees hier deel 1 terug. Abonnees van Vismagazine lezen de complete rondvraag online of in Vismagazine 2-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?