Deze week: Bewuste Visweek

De Bewuste Visweek is van start. Deze week, van 21 tot 27 september, vinden op tal van plekken in Nederland acties plaats om consumenten te wijzen op het belang om duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte vis te eten. De consumenten worden erop geattendeerd hoe uitgebreid het assortiment vis-, schaal- en schelpdieren met het ASC-keurmerk en MSC-keurmerk is.

MSC en ASC

Bewust gevangen of gekweekte vis wordt steeds populairder. Steeds meer vis die door huishoudens in Nederland wordt gekocht is voorzien van het MSC- (duurzaam gevangen) of ASC- (verantwoord gekweekt) keurmerk.

De populairste vissen voor consumptie zijn: haring, zalm, koolvis, pangasius en tilapia. Ook vrijwel alle vissticks en lekkerbekjes die in supermarkten liggen hebben het MSC-keurmerk. Haring is de populairste duurzaam gevangen vis met maar liefst een kwart van de totale consumptie. Vissticks zijn verantwoordelijk voor 17 procent en wilde zalm voor 14 procent. Pangasius en tilapia zijn de meest gegeten ASC vissoorten, hoewel gekweekte zalm en garnalen aan een opmars bezig zijn.

De Bewuste Visweek

De Bewuste Visweek is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, Marine Stewardship Council en Aquaculture Stewardship Council. Supermarktketens, visdetaillisten, cateraars, visleveranciers en bekende vismerken steunen het initiatief. Om de visbestanden gezond te houden, kwetsbare kustgebieden te ontzien en ook in de toekomst een groeiende wereldbevolking van vis te kunnen voorzien is het belangrijk dat vis die consumenten eten duurzaam gevangen is en verantwoord gekweekt. Tijdens de Bewuste Visweek ontdekken consumenten bijvoorbeeld hoe uitgebreid het assortiment vis-, schaal- en schelpdieren met het ASC-keurmerk en MSC-keurmerk is,  waar ze diekunnen kopen.

Lees ook
Oesters uit Veerse meer krijgen MSC-certificaat

Oesters uit Veerse meer krijgen MSC-certificaat

Naast de bodemcultuur in de Oosterschelde en Grevelingen is nu ook de locatie het Veerse meer MSC-gecertificeerd. Ook de technieken ‘off-bottom’ installaties en professioneel wild-geraapte oesters krijgen het duurzaamheidscertificaat. De afgelopen negen maanden heeft een onafhankelijk audit-team van Control Union beoordeeld of de oestertafels...

Garnalenvisser Johan Rispens ambassadeur MSC

Garnalenvisser Johan Rispens ambassadeur MSC

Marine Stewardship Council (MSC) heeft sinds kort een nieuwe ambassadeur in Nederland. Garnalenvisser Johan Rispens is de MSC-ambassadeur in Nederland. Chefkok Bart van Olphen is de eerste.

Organisatie Tokyo 2020 erkent MSC-certificering

Organisatie Tokyo 2020 erkent MSC-certificering

De Olympische Zomerspelen zijn begonnen. Voorafgaand aan dit grote sportevenement maakte Marine Stewardship Council (MSC) bekend dat de organisatie van Tokyo 2020 heeft gekozen voor MSC als een van de aanbevolen certificeringsprogramma’s voor hun Sustainable Sourcing Code for Fishery Products.