Doe mee aan Nationale Mosselweek 2021

Mosselappetizer_foto persbericht GoodFish

Foto: Good Fish

Het Nederlands Mosselbureau, het MSC-keurmerk en Good Fish zetten samen de Nationale Mosselweek opnieuw op de kaart. Het doel is om deze week, van 18 tot en met 24 oktober 2021, jongeren te enthousiasmeren voor mosselen. Daarom roepen ze restaurants op om deze week een mossel-appetizer te serveren in plaats van de traditionele mosselplan. 

Mosselen zijn duurzaam, melden het Nederlands Mosselbureau, het MSC-keurmerk en Good Fish. De schelpdieren zijn niet overbevist, hebben een lage CO2 footprint en er wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën, mest, antibiotica of andere toevoegingen. Mosselen filteren hun eigen voedsel uit het water. Ook is er goede controle en er is minimale impact op het overige zeeleven. Ook staan mosselen op een heel laag trofisch niveau in de voedselketen.

Kortom, een goede keuze voor de bewuste consument. Daarom roepen het Nederlands Mosselbureau, het MSC-keurmerk en Good Fish restaurants op om mee te doen aan de Nationale Mosselweek. Deelnemende restaurants ontvangen gratis Mosselweek-VISwijzers om bij het menu te stoppen. 

Jongeren

Mosselen zijn vooral populair bij vijftigplussers. De sector wil deze vergrijzing van mosselliefhebbers tegengaan. De Nationale Mosselweek moet helpen om ook jongeren enthousiasmeren voor mosselen, zodat de mosselsector blijvend kan investeren in duurzame vangsttechnieken. Daarom roepen ze restaurants op om creatief te zijn tijdens de Nationale Mosselweek en niet een traditionele mosselpan neer te zetten, maar een mossel-appetizer: een klein hapje dat goed past bij de doelgroep van 25 tot 35 jaar. 

Restaurants kunnen hun eigen mossel-appetizer creeëren of bijvoorbeeld het recept overnemen van de winnaars van de DSNM! Smaak Award, die op 22 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvond. ROC Friese Poort--studenten Dion, Sjoerd en Rimmer namen het in deze wedstrijd op tegen gerenommeerde restaurants en bedachten volgens de jury de beste mossel-appetizer.  

De Nationale Mosselweek is van 18 tot en met 24 oktober 2021. Restaurants kunnen zich hier aanmelden om mee te doen met de mosselweek!

 

Lees ook
Nieuw wetenschappelijk ICES-advies: wijting, haring en makreel in 2021 overbevist

Nieuw wetenschappelijk ICES-advies: wijting, haring en makreel in 2021 overbevist

Marine Stewardship Council (MSC), het internationale keurmerk voor duurzame visserij, roept op tot dringende actie omdat ecologisch en economisch vitale pelagische visbestanden in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan overbevist blijven. Dit komt doordat regeringen er al jarenlang niet in slagen om vangstquota af te spreken die de toekomst...

‘Teruggekoeld voor het verpakken’

‘Teruggekoeld voor het verpakken’

Salesmanager Alex van Houte van Aquamossel Triton bevestigt dat de mosselen van dit seizoen van excellente kwaliteit zijn, met een hoog visgehalte.

‘Het gaat om het verhaal en het bereik’

‘Het gaat om het verhaal en het bereik’

Commercieel manager Werner Postma (Roem van Yerseke) heeft een simpel credo. “Het gaat om het verhaal en het bereik. Het verhaal van de mossel is goed, maar we bereiken niet altijd de juiste mensen. Daar moeten we nog aan werken.”