Doe mee aan Nationale Mosselweek 2021

Mosselappetizer_foto persbericht GoodFish

Foto: Good Fish

Het Nederlands Mosselbureau, het MSC-keurmerk en Good Fish zetten samen de Nationale Mosselweek opnieuw op de kaart. Het doel is om deze week, van 18 tot en met 24 oktober 2021, jongeren te enthousiasmeren voor mosselen. Daarom roepen ze restaurants op om deze week een mossel-appetizer te serveren in plaats van de traditionele mosselplan. 

Mosselen zijn duurzaam, melden het Nederlands Mosselbureau, het MSC-keurmerk en Good Fish. De schelpdieren zijn niet overbevist, hebben een lage CO2 footprint en er wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën, mest, antibiotica of andere toevoegingen. Mosselen filteren hun eigen voedsel uit het water. Ook is er goede controle en er is minimale impact op het overige zeeleven. Ook staan mosselen op een heel laag trofisch niveau in de voedselketen.

Kortom, een goede keuze voor de bewuste consument. Daarom roepen het Nederlands Mosselbureau, het MSC-keurmerk en Good Fish restaurants op om mee te doen aan de Nationale Mosselweek. Deelnemende restaurants ontvangen gratis Mosselweek-VISwijzers om bij het menu te stoppen. 

Jongeren

Mosselen zijn vooral populair bij vijftigplussers. De sector wil deze vergrijzing van mosselliefhebbers tegengaan. De Nationale Mosselweek moet helpen om ook jongeren enthousiasmeren voor mosselen, zodat de mosselsector blijvend kan investeren in duurzame vangsttechnieken. Daarom roepen ze restaurants op om creatief te zijn tijdens de Nationale Mosselweek en niet een traditionele mosselpan neer te zetten, maar een mossel-appetizer: een klein hapje dat goed past bij de doelgroep van 25 tot 35 jaar. 

Restaurants kunnen hun eigen mossel-appetizer creeëren of bijvoorbeeld het recept overnemen van de winnaars van de DSNM! Smaak Award, die op 22 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvond. ROC Friese Poort--studenten Dion, Sjoerd en Rimmer namen het in deze wedstrijd op tegen gerenommeerde restaurants en bedachten volgens de jury de beste mossel-appetizer.  

De Nationale Mosselweek is van 18 tot en met 24 oktober 2021. Restaurants kunnen zich hier aanmelden om mee te doen met de mosselweek!

 

Lees ook
(Inter)nationale bedrijven presenteren zich op beurs Schelpdierconferentie 2022

(Inter)nationale bedrijven presenteren zich op beurs Schelpdierconferentie 2022

In het Deltapark Neeltje Jans vindt op 20 en 21 januari 2022 de zevende editie van de internationale schelpdierconferentie plaats. Naast de conferentie is er ook een beurs. Deze wordt volgens de organisatie groter dan ooit.

Bon Chef! De Swaen van Cas Spijkers - Reinold Vugs

Bon Chef! De Swaen van Cas Spijkers - Reinold Vugs

Hotel-restaurant De Swaen in het Brabantse Oisterwijk is in de jaren tachtig een heuse culinaire hotspot waar veel van de nu bekende chefs (Jonnie Boer, Sergio Herman en Margo Reuten onder andere) en – inmiddels Meester Patissiers – Rudolph van Veen en Robèrt van Beckhoven hun eerste belangrijke stappen op het culinaire vakgebied zetten

Neeltje Jans denkt out of the box

Neeltje Jans denkt out of the box

Mosselkwekers bedenken creatieve oplossingen om mosselen aantrekkelijk te maken en te houden. Zo startte Neeltje Jans in oktober Mosselbox.com: een verse foodserviceformule om meer mosselen aan de man te brengen.