Doe mee aan Nationale Mosselweek 2021

Mosselappetizer_foto persbericht GoodFish

Foto: Good Fish

Het Nederlands Mosselbureau, het MSC-keurmerk en Good Fish zetten samen de Nationale Mosselweek opnieuw op de kaart. Het doel is om deze week, van 18 tot en met 24 oktober 2021, jongeren te enthousiasmeren voor mosselen. Daarom roepen ze restaurants op om deze week een mossel-appetizer te serveren in plaats van de traditionele mosselplan. 

Mosselen zijn duurzaam, melden het Nederlands Mosselbureau, het MSC-keurmerk en Good Fish. De schelpdieren zijn niet overbevist, hebben een lage CO2 footprint en er wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën, mest, antibiotica of andere toevoegingen. Mosselen filteren hun eigen voedsel uit het water. Ook is er goede controle en er is minimale impact op het overige zeeleven. Ook staan mosselen op een heel laag trofisch niveau in de voedselketen.

Kortom, een goede keuze voor de bewuste consument. Daarom roepen het Nederlands Mosselbureau, het MSC-keurmerk en Good Fish restaurants op om mee te doen aan de Nationale Mosselweek. Deelnemende restaurants ontvangen gratis Mosselweek-VISwijzers om bij het menu te stoppen. 

Jongeren

Mosselen zijn vooral populair bij vijftigplussers. De sector wil deze vergrijzing van mosselliefhebbers tegengaan. De Nationale Mosselweek moet helpen om ook jongeren enthousiasmeren voor mosselen, zodat de mosselsector blijvend kan investeren in duurzame vangsttechnieken. Daarom roepen ze restaurants op om creatief te zijn tijdens de Nationale Mosselweek en niet een traditionele mosselpan neer te zetten, maar een mossel-appetizer: een klein hapje dat goed past bij de doelgroep van 25 tot 35 jaar. 

Restaurants kunnen hun eigen mossel-appetizer creeëren of bijvoorbeeld het recept overnemen van de winnaars van de DSNM! Smaak Award, die op 22 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvond. ROC Friese Poort--studenten Dion, Sjoerd en Rimmer namen het in deze wedstrijd op tegen gerenommeerde restaurants en bedachten volgens de jury de beste mossel-appetizer.  

De Nationale Mosselweek is van 18 tot en met 24 oktober 2021. Restaurants kunnen zich hier aanmelden om mee te doen met de mosselweek!

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
WUR berekent echte prijs Nederlandse mosselen

WUR berekent echte prijs Nederlandse mosselen

“Wie echt duurzaam en gezond wil eten, zou Nederlandse mosselen moeten kiezen”, meldden onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR). Ze berekenden de echte prijs voor mosselen en keken hierbij naar milieubelasting en de positieve effecten van de productie.

‘Opvallend dat klanten ook nog graag fysiek komen winkelen’

‘Opvallend dat klanten ook nog graag fysiek komen winkelen’

Bij versspecialisten heeft bestellen, zeker na corona, een impuls gekregen. De markt voor bezorging groeit, maar is nog altijd een relatief klein deel van de totale online omzet. En er zijn nog veel ondernemers zonder webshop. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Jan Knulst van Proef Zeeland.

Vissen en schelpdieren lokken met licht, geluid en geur

Vissen en schelpdieren lokken met licht, geluid en geur

Voor de Belgische kust werden de afgelopen drie jaar testen uitgevoerd met een zeeboerderij waar mosselen, oesters en zeewier groeien en passieve visserij met innovatieve loktechnieken plaatsvindt. Licht, geluid en geur blijken succesvolle technieken om méér inktvis (zeekat), garnaal en vis te vangen.