Drie dagen Seafood Expo in Brussel

SEG2019 mdk (15)-kl

Alle continenten zijn ieder jaar vertegenwoordigd in Brussel tijdens de Seafood Expo Global. Het is de grootste visbeurs ter wereld, waar bezoekers en exposanten uit de hele wereld komen kijken om de nieuwste snufjes op visgebied te ontdekken. Want met zo’n omvang - 10 beurshallen - is er volop te zien, te proeven, te netwerken en te verhandelen.

Holland Paviljoen

Zodra je hal 6 van de Seafood Expo Global Expo binnenstapt, kan het Holland Paviljoen je bijna niet ontgaan. Er staan dit jaar in totaal 17, bedrijven verdeeld over hal 6 en hal 9 in dit landenpaviljoen. Prins en Dingemanse maakte weer deel uit van het paviljoen en dat beviel prima. Ook het feit dat het lekker makkelijk schakelen was met Dayseaday aan de overkant van het gangpad was voor hen een mooi pluspunt. De prachtige grote verse vispresentatie trok veel bekijks. Het (later bekroonde) Kingfish was er ook te vinden en menigeen liet zich de yellowtailhapjes goed smaken. Zeeland’s Roem was aanwezig met natuurliijk mosselen, maar met deze keer was er ook veel aandacht voor hun zomeroesters.

Geen onderdeel van het Holland Paviljoen, maar wel een opvallende nieuwkomer op de Seafood Expo Global was de Dutch Seafood Company, de nieuwe naam voor Foppen en Klaas Puul na hun fusie. De bundeling van krachten levert een mooie combi van zalm en garnalen op.

Veel zalm en haring

Het is een voordeel dat veel landen een nationaal paviljoen hebben, dat goed zichtbaar en herkenbaar is in de verschillende hallen. Noorwegen en Denemarken staan naast elkaar en zijn voor Nederland interessant. Noorwegen blijft toch vooral een zalm-land. De meeste bedrijven die hier staan, zijn op een of andere manier betrokken bij de zalmindustrie, van vangst tot verwerking, van vers tot gerookt. Met het haringseizoen in aantocht wordt ook Denemarken bezocht. Scandic Pelagic werkt veel samen met de Nederlandse haringbedrijven Haasnoot en Koelewijn. Over enkele weken arriveren de Hollanders om de haring te verwerken voor de Hollandse Nieuwe en start het nieuwe seizoen.

Ook in Chili is vis een belangrijk exportproduct. Met 3.000 kilometer kustlijn worden volop vissoorten gevangen en verhandeld, waarvan zalm, kingcrab en mosselen de belangrijkste zijn. Niet alleen diepgevroren maar ook steeds meer als conserven vindt de vis zijn weg naar met name Amerika, Azië en Europa. Ook Schotland staat bekend om zijn zalmproductie, zij het veelal uit kweek. In een vitrine ligt de fraaie verpakking SAINT gerookte zalm, in meerdere variaties, dat winnaar wordt van de SEG-award voor Verpakkingen.

Alaska pollock

Voor de Verenigde Staten van Amerika is de Seafood Expo een belangrijke beurs. Verdeeld over meerdere plekken staan onder de USA-vlag van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA), de SUSTA (14 zuidelijke staten), ASMI Alaska Seafood en Northeast Seafood in het paviljoen. Een begeleide tour voert langs diverse standhouders, waarbij vissoorten als zalm, scallops en pollock de revue passeren, maar opvallend ook wilde paling uit Delware, die rauw wordt verhandeld en in Nederland wordt gerookt. Een bezoek aan het paviljoen van buurland België is aantrekkelijk omdat daar haringhapjes te proeven zijn. Bij Gilco wordt ook verse haring schoongemaakt en uitgedeeld.

In Vismagazine 4-2019 komt een uitgebreid verslag van deze beurs. Dit nummer verschijnt 28 mei. Nog geen abonnee? Vraag hier twee proefnummers aan.

Lees ook
Sustainable Eel Group benoemd tot lid ISEAL

Sustainable Eel Group benoemd tot lid ISEAL

ISEAL heeft de Sustainable Eel Group (SEG) benoemd tot geassocieerd lid. De standaard voor paling die SEG ontwikkelde voldoet aan de instapcriteria van ISEAL. Met dit geassocieerd lidmaatschap committeert SEG zich aan verdere ontwikkeling van de standaard,om te voldoen aan de vereisten voor een volledig ISEALlidmaatschap.

Kingfish Zeeland wint SEG-award

Kingfish Zeeland wint SEG-award

Hoogtepunt op de eerste beursdag van de Seafood Expo Global in Brussel is traditiegetrouw de prijsuitreiking ’s avonds van de Seafood Excellence Global Awards voor de beste producten. Dit jaar 37 finalisten uit 12 landen, waaronder Nederland. De twee kanshebbers waren de Ocean Tartinade van Amacore en Kingfish Zeeland met de Dutch Yellowtail. Wederom...

Visscher Seafood kweekt 'all natural zalm'

Visscher Seafood kweekt 'all natural zalm'

Met Vårlaks ‘all natural zalm’ springt Visscher Seafood in op de vraag van de consument naar duurzame en eerlijke producten. In eerste instantie richt het bedrijf zich hiermee op de Amerikaanse markt. Het nieuwe merk wordt begin mei, tijdens Seafood Expo Global in Brussel gepresenteerd. “De zalmen groeien op in het noorden...