Dries van den Bergh overleden

28 januari 2021 Redactie Vismagazine
Dries van den Bergh tijdens de opening van de nieuwe vestiging november 2018 (foto: Vismagazine)

Dries van den Bergh, bekend van de gelijknamige palingrokerij en vishandel in Harderwijk, is 27 januari overleden aan een hartstilstand. Dries is 64 jaar geworden.

Dries was een bekend gezicht in Harderwijk. Niet alleen was hij de eigenaar van de gelijknamige palingrokerij en vishandel. Ook was hij een ambassadeur voor Harderwijk. Hij was betrokken bij de organisatie van verschillende haringparty's en de aaltjes- en visserijdagen, onderwijspakketten en de Stichting Dupan.

In 1978 begon Dries met zijn palingrokerij. Dit bedrijf groeide uit tot een succesvolle onderneming en is vandaag de dag de laatste ambachtelijke palingrokerij in Harderwijk. In 2018 verhuisde zijn bedrijf naar Stephensonstraat. Naast de winkel en rokerij openden Dries en zijn zoon Peter hier ook een palingmuseum, waarmee ze bijdragen aan het behoud van de visserijhistorie.

Tijdens de officiële opening van de zaak op 10 november 2018 werd Dries benoemd tot Lid in de orde van
Oranje-Nassau. Alex Koelewijn van de Stichting Dupan noemde Dries die avond ‘viskundige’. "Dries verdient dit lintje. Hij doet veel voor de paling. Hij doet er alles aan om Harderwijk als vissersstad neer te zetten!” Met de opening van de nieuwe locatie droeg Dries zijn onderneming ook officieel over aan zijn zoon Peter.

Het overlijden van Dries werd via de Facebookpagina van de palingrokerij bekend gemaakt. Hier komen ook vele condoleances en steunbetuigingen binnen. Markante persoonlijkheid en Harderwijks icoon zijn benamingen die veel voorbij komen. Ook zijn liefde voor de paling en zijn vak worden vaak genoemd. Uit deze reacties blijkt dat Harderwijk een bekende en geliefde inwoner heeft verloren. 

Altijd op de hoogte blijven?