Grootschalige algenkweek door DSM en Evonik

GAVATHI, NIREFS, 11JUN2007

DSM en het Duitse bedrijf Evonik gaan kweekvisvoer maken op basis van algen. Daartoe richtten zij vorige week een nieuwe joint venture op: Veramaris. Met Veramaris willen de beide partners een grote sprong voorwaarts maken in de verduurzaming van kweekvis. Dat willen ze bereiken door de grootschalige industriële productie van algen als bron van Omega-3.

 

Kweekvis

Als gevolg van de vangstquota is de visvangst uit de oceanen sinds de jaren tachtig gestabiliseerd. Door de groei van de wereldbevolking blijft de vraag naar vis stijgen. Dat wordt opgevangen met kweekvis. Nu al komt de helft van de vis uit kwekerijen. In 2030 zal dat naar verwachting 75 procent zijn. Echter, kweekvis wordt gevoed met wild gevangen vis. Voor de productie van een kilo kweekzalm is bijvoorbeeld 2,6 kilo haring, sprot of sardines nodig.

 

Vismeel en visolie

Ongeveer 17 procent van alle gevangen vis wordt verwerkt tot vismeel of visolie voor de kweekindustrie. Visvoerbedrijven proberen het percentage vismeel- en olie in het voer zo laag mogelijk te houden. Als aanvulling gebruiken ze maïs, soja, koolzaad en insecten. Daardoor daalt echter het gehalte Omega-3 in kweekvis, waardoor de voedingswaarde afneemt.

 

Algen

Als oplossing hiervoor willen DSM en Evonik Omega-3 uit algen winnen. Algen staan aan de basis van de ‘Omega-3 keten’; vissen eten kleinere vissen, die eten plankton en plankton voedt zich met algen. Algenwinning gebeurt al kleinschalig op meerdere plaatsen ter wereld, waaronder in Zeeland, bij de mosselsector. DSM en Evonik gaan de productie grootschalig aanpakken, middels een fabriek in de Verenigde Staten. Kosten: 200 miljoen euro. Over twee jaar moet de eerste olie naar de kwekers gaan. Veramaris denkt over een paar jaar 15 procent van visolie in de zalmindustrie te kunnen vervangen door algenolie.

 

Bron: Trouw

 
Lees ook
Omzet voedsel met duurzaamheidskeurmerk groeit als kool

Omzet voedsel met duurzaamheidskeurmerk groeit als kool

In 2019 werden verhoudingsgewijs veel meer producten met een duurzaamheidskeurmerk verkocht ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit de Monitor Keurmerken Retail van onderzoeksbureau IRI, schrijft het Financieele Dagblad.

EU presenteert plannen voor duurzame voedselsector

EU presenteert plannen voor duurzame voedselsector

In 2030 moet het gebruik van pesticiden in Europa met de helft omlaag en moet er veel minder kunstmest worden gebruikt. Ook moet een kwart van alle landbouw biologisch zijn. Dat staat in de nieuwe Europese ‘From farm to fork’-strategie die Eurocommissaris Frans Timmermans afgelopen woensdag 20 mei presenteerde. De Europese Commissie wil...

Too Good To Go ontvangt B Corp certificaat

Too Good To Go ontvangt B Corp certificaat

Too Good To Go heeft het duurzaamheidscertificaat B Corp gekregen. Alle veertien landen waar de app tegen voedselverspilling actief is, waaronder de Nederlandse vestiging in Amsterdam, doorliepen het certificeringsproces. Daarnaast wil Too Good To Go de activiteiten uitbreiden naar de Verenigde Staten.