Grootschalige algenkweek door DSM en Evonik

GAVATHI, NIREFS, 11JUN2007

DSM en het Duitse bedrijf Evonik gaan kweekvisvoer maken op basis van algen. Daartoe richtten zij vorige week een nieuwe joint venture op: Veramaris. Met Veramaris willen de beide partners een grote sprong voorwaarts maken in de verduurzaming van kweekvis. Dat willen ze bereiken door de grootschalige industriële productie van algen als bron van Omega-3.

 

Kweekvis

Als gevolg van de vangstquota is de visvangst uit de oceanen sinds de jaren tachtig gestabiliseerd. Door de groei van de wereldbevolking blijft de vraag naar vis stijgen. Dat wordt opgevangen met kweekvis. Nu al komt de helft van de vis uit kwekerijen. In 2030 zal dat naar verwachting 75 procent zijn. Echter, kweekvis wordt gevoed met wild gevangen vis. Voor de productie van een kilo kweekzalm is bijvoorbeeld 2,6 kilo haring, sprot of sardines nodig.

 

Vismeel en visolie

Ongeveer 17 procent van alle gevangen vis wordt verwerkt tot vismeel of visolie voor de kweekindustrie. Visvoerbedrijven proberen het percentage vismeel- en olie in het voer zo laag mogelijk te houden. Als aanvulling gebruiken ze maïs, soja, koolzaad en insecten. Daardoor daalt echter het gehalte Omega-3 in kweekvis, waardoor de voedingswaarde afneemt.

 

Algen

Als oplossing hiervoor willen DSM en Evonik Omega-3 uit algen winnen. Algen staan aan de basis van de ‘Omega-3 keten’; vissen eten kleinere vissen, die eten plankton en plankton voedt zich met algen. Algenwinning gebeurt al kleinschalig op meerdere plaatsen ter wereld, waaronder in Zeeland, bij de mosselsector. DSM en Evonik gaan de productie grootschalig aanpakken, middels een fabriek in de Verenigde Staten. Kosten: 200 miljoen euro. Over twee jaar moet de eerste olie naar de kwekers gaan. Veramaris denkt over een paar jaar 15 procent van visolie in de zalmindustrie te kunnen vervangen door algenolie.

 

Bron: Trouw

 
Lees ook
Too Good To Go ontvangt B Corp certificaat

Too Good To Go ontvangt B Corp certificaat

Too Good To Go heeft het duurzaamheidscertificaat B Corp gekregen. Alle veertien landen waar de app tegen voedselverspilling actief is, waaronder de Nederlandse vestiging in Amsterdam, doorliepen het certificeringsproces. Daarnaast wil Too Good To Go de activiteiten uitbreiden naar de Verenigde Staten.

Vijf redenen om voor MSC-certificering te kiezen

Vijf redenen om voor MSC-certificering te kiezen

Sinds de zomer 2019 werkt Jan van Keulen voor MSC. Zijn missie is om visspecialisten die kiezen voor duurzaamheid te ondersteunen en zorgen dat MSC een positief onderdeel wordt van de bedrijfsvoering. Hij geeft vijf redenen om voor MSC-certificering te kiezen.

Lees de EVMI Verpakkingsspecial nu online

Lees de EVMI Verpakkingsspecial nu online

De jaarlijkse Verpakkingsspecial van EVMI is nu ook online te lezen, in de vorm van een gloednieuw digitaal magazine. In de toekomst zullen ook reguliere edities van EVMI zo'n digitale uitgave krijgen. In deze editie van de Verpakkingsspecial: De stand van zaken rondom recycling: 'Verpakkingen zijn nog verre van circulair'. De voor- en nadelen...