Grootschalige algenkweek door DSM en Evonik

GAVATHI, NIREFS, 11JUN2007

DSM en het Duitse bedrijf Evonik gaan kweekvisvoer maken op basis van algen. Daartoe richtten zij vorige week een nieuwe joint venture op: Veramaris. Met Veramaris willen de beide partners een grote sprong voorwaarts maken in de verduurzaming van kweekvis. Dat willen ze bereiken door de grootschalige industriële productie van algen als bron van Omega-3.

 

Kweekvis

Als gevolg van de vangstquota is de visvangst uit de oceanen sinds de jaren tachtig gestabiliseerd. Door de groei van de wereldbevolking blijft de vraag naar vis stijgen. Dat wordt opgevangen met kweekvis. Nu al komt de helft van de vis uit kwekerijen. In 2030 zal dat naar verwachting 75 procent zijn. Echter, kweekvis wordt gevoed met wild gevangen vis. Voor de productie van een kilo kweekzalm is bijvoorbeeld 2,6 kilo haring, sprot of sardines nodig.

 

Vismeel en visolie

Ongeveer 17 procent van alle gevangen vis wordt verwerkt tot vismeel of visolie voor de kweekindustrie. Visvoerbedrijven proberen het percentage vismeel- en olie in het voer zo laag mogelijk te houden. Als aanvulling gebruiken ze maïs, soja, koolzaad en insecten. Daardoor daalt echter het gehalte Omega-3 in kweekvis, waardoor de voedingswaarde afneemt.

 

Algen

Als oplossing hiervoor willen DSM en Evonik Omega-3 uit algen winnen. Algen staan aan de basis van de ‘Omega-3 keten’; vissen eten kleinere vissen, die eten plankton en plankton voedt zich met algen. Algenwinning gebeurt al kleinschalig op meerdere plaatsen ter wereld, waaronder in Zeeland, bij de mosselsector. DSM en Evonik gaan de productie grootschalig aanpakken, middels een fabriek in de Verenigde Staten. Kosten: 200 miljoen euro. Over twee jaar moet de eerste olie naar de kwekers gaan. Veramaris denkt over een paar jaar 15 procent van visolie in de zalmindustrie te kunnen vervangen door algenolie.

 

Bron: Trouw

 
Lees ook
Belgische viswerker zet in op duurzaamheid

Belgische viswerker zet in op duurzaamheid

De Belgische viswerker Revi Food uit Oostende investeert in verduurzaming. Zo plaatste de producent van gerechten en maaltijdcomponenten zonnepanelen op het dak, gebruikt duurzame en recyclebare verpakkingen en sloot een partnerschap af met de Vlaamse Visveiling.

‘Ik wil de wereld een stukje mooier maken’

‘Ik wil de wereld een stukje mooier maken’

Het zijn uitdagende tijden, vindt Michel Driessen, CEO bij Verstegen Spices & Sauces. De markt verschuift, het klimaat verandert, en wereldwijd wordt de politiek onstabieler. Driessen wil Verstegen niet alleen zo goed mogelijk door deze tijd heen loodsen, maar er ook een ander bedrijf van maken. “Een organisatie die een positieve impact heeft op de...

China bedreiging voor visserij Gambia en Senegal

China bedreiging voor visserij Gambia en Senegal

Gambia is het kleinste land van Afrika maar is voor China zeer de moeite waard om er visserij uit te oefenen en te investeren in de bouw van vismeelfabrieken langs de kust. In het kader van haar opleiding journalistiek nam Fatima Sowe eerder dit jaar de situatie in het vissersdorp Tanji onder de loep. Ze werd er niet echt blij van.