Dupan roept sterrenchef Martin Kruithof uit tot Paling Patron

Paling Patron 2020_Foto Bianca

Foto: Bianca Roemaat

Stichting Dupan heeft sterrenchef Martin Kruithof uitgeroepen tot Paling Patron 2020. Deze award gaat naar mensen die zich inzetten voor de verbetering van de palingstand en het behoud van de Nederlandse palingcultuur.

Kruithof is Meesterkok en patron-cuisinier van 2-sterren-Restaurant De Lindenhof in Giethoorn. “Deze bijzondere chef draagt de smaaksensatie heel hoog in het vaandel", zegt Alex Koelewijn, voorzitter van Dupan. "Maar een goede herkomst en een eerlijk en verantwoord product vindt hij net zo belangrijk. Dat past natuurlijk perfect bij het prachtige dier dat paling heet. Martin maakt van paling een culinair hoogstandje. Hij hecht daarbij belang aan een weloverwogen en verantwoorde keuze: voor paling met ESF-label, waarmee hij bijdraagt aan projecten die de palingstand helpen verbeteren."

Ambassadeurschap

Martin Kruithof was zeer ingenomen met de award: "Ik zet me al jaren goed in voor de paling. Niet gek ook, want paling hoort hier; we zitten hier midden in het veengebied de Weerribben. De wateren rondom Giethoorn vormen een prachtig natuurgebied waar de palinkjes op kunnen opgroeien tot gezonde, volwassen palingen. Met het ambassadeurschap van de Paling Patron zal ik graag promotie maken voor ESF-paling."

Hij trakteerde de pers op een rijk smakenpalet en gaf meteen zijn visitekaartje af als ‘Paling Patron’ oftewel beschermheer van deze Hollandse vis die zelfs in zijn achtertuin zwemt! Wat er zoal ter tafel kwam: cappuccino paling in het groen, Spakenburgs stoofpaling rechtop met citroen, steranijs en venkel.
Maar ook gebakken en gelakte paling met doperwt en paksoi en licht gerookte paling met mierikswortel.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Paling Patron 2020_gerechten

Voorganger

Sterrenchef Michel van der Kroft van ’t Nonnetje in Harderwijk was de vorige Paling Patron. Hij droeg bij deze gelegenheid de award over aan Martin Kruithof. Michel: "Martin is een vakman voor wie ik heel veel respect heb. Hij laat ons genieten van paling in zijn beste vorm, heel puur bereid, waarbij het product echt in zijn waarde wordt gelaten. Ik geef de Paling Patron dan ook met trots door aan Martin." Als dank voor zijn verkiezing tot Paling Patron, zette Martin in het water achter zijn restaurant en lodge duizend jonge palinkjes uit.

Paling Patron-award

Dupan rijkt sinds 2018 de Paling Patron-award uit. De stichting is van mening dat de problematiek van de palingstand niet altijd evengoed wordt benaderd, en wil met deze award mensen in de schijnwerpers zetten die op een constructieve manier bijdragen aan de verbetering van de palingstand en een ambassadeur zijn voor de Nederlandse palingcultuur. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan een voorvechter uit bijvoorbeeld de wetenschap, natuurbescherming of de sector, die bestaat uit aquacultuur, visserij, rokerij, maar ook de horeca.

EU Aalregulering

De mens heeft de leefmogelijkheden van paling in het verleden beperkt: vervuiling, overbevissing, maar vooral het afsluiten van leefgebied door dijken, dammen, sluizen, en de schadelijke effecten van gemalen en waterkrachtcentrales. Daarom wordt paling beschermd door de EU Aalregulering. Die heeft ervoor gezorgd dat komst van jonge paling sinds 2011 weer een duidelijk stijgende lijn laat zien. Met de invoering in 2010 van het Eel Stewardship Fund, in Nederland, maar ook in andere Europese landen, draagt de sector veel bij geld bij aan projecten die de palingstand nog verder helpen verbeteren.

Dossiers
Lees ook
IUCN: Paling blijft ernstig bedreigd

IUCN: Paling blijft ernstig bedreigd

Paling blijft als ‘ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst van bedreigde planten en dieren van IUCN staan. De internationale natuurbeschermingsorganisatie kwam tot die conclusie na een nieuwe beoordeling van een breed samengestelde groep vooraanstaande palingwetenschappers.

Spakenburgs team wint online bbq-wedstrijd voor Support Casper

Spakenburgs team wint online bbq-wedstrijd voor Support Casper

Op zondag 7 juni gingen achttien barbecue teams in heel Nederland de strijd met elkaar aan tijdens een coronaproof livestream wedstrijd. Met de wedstrijd werd 5000 euro opgehaald voor Support Casper. Winnaars van de wedstrijd waren Emiel van den Brink en Melissa van den Brink-Koelewijn uit Spakenburg.

580.000 jonge palingen uitgezet

580.000 jonge palingen uitgezet

Stichting Dupan heeft ruim 580.000 jonge palingen uitgezet. Op 26 mei werd de natuur in Zuid Holland en Zeeland door zo'n 376.000 palinkjes herbevolkt. Beroepsvissers verspreiden de jonge palingen vanuit Ouddorp over het Grevelingenmeer. De week ervoor waren al 207.000 jonkies uitgezet in Friesland.