Foto: Stichting Dupan

Stichting DUPAN heeft 6 maart 1,2 miljoen jonge palingen uitgezet in Zeeland. Dit gebeurde bij Wolphaartsdijk, aan het Veersemeer. Dit betekent een flinke impuls voor de palingstand in Zeeland. DUPAN coördineerde dit herbevolkingsproject in opdracht van het ministerie van LNV.

De jonge palingen, glasaal, zijn afkomstig uit de overbevolkte riviermondingen in Frankrijk. Sinds 2011 laat de aankomst van jonge palingen aan de Europese kusten een duidelijke stijging zien. Omdat de Nederlandse kusten ondoordringbaar zijn voor jonge palingen, wordt een deel van deze glasaal in Nederland uitgezet. Vanwege de sterke stijging van het aantal jonge palingen die zich voor de Franse kust ophopen is het mogelijk om dit in grote hoeveelheden te doen. 

Vier miljoen jonge palingen

Ook in Friesland wordt dit jaar glasaal uitgezet, DUPAN verwacht dit jaar rond de vier miljoen jonge palingen uit te zetten in de Zeeuwse natuur. Met deze aantallen wordt in veel uitzetgebieden de maximale hoeveelheid voor herbevolking bereikt; meer paling kan in die gebieden niet leven. De overheid selecteert de gebieden die voor herbevolking geschikt zijn.

De glasalen ontwikkelen zich in de Nederlandse wateren tot volwassen palingen, zogenaamde schieralen. Aks deze volgroeid zijn zwemmen ze terug naar de Atlantische Oceaan om in de Sargassozee voor nageslacht te zorgen. 

Eel Stewardship Fund

Deze uitzet is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van LNV. Voor de aankoop van glas- en pootaal is steun verleend vanuit het Europees Fonds voor Maritieme zaken en Visserij. Het project wordt medegefinancierd door het Eel Stewardship Fund (ESF®) en gecoördineerd door Stichting DUPAN.

Altijd op de hoogte blijven?