Dupan zet half miljoen jonge palingen uit

25 mei 2021 Redactie Vismagazine
Foto: Dupan

Stichting Dupan zet woensdag 26 mei ongeveer 500.000 jonge palingen uit. Een van de uitzetlocaties is de Kromme Mijdrecht in De Hoef, tussen Mijdrecht en Uithoorn. Deze herbevolking gebeurt in opdracht van het ministerie van LNV om de Nederlandse palingstand te vergroten en is onderdeel van het Europese herstelprogramma.

Na de inwerkingtreding van de Europese Aalverordening vertoont de palingstand volgens Dupan voorzichtige tekenen van herstel. "De uitzet van grote hoeveelheden jonge palingen draagt daar vermoedelijk aan bij. Sinds 2011 stijgt de aanwas van jonge paling aan de Europese kusten (ICES-rapport 2019), na decennia van achteruitgang. Omdat de Europese kusten ondoordringbaar zijn voor de 1,5 miljard jonge palingen die naar schatting aankomen, wordt een deel opgevangen en verdeeld over heel Europa."

Pootaal

De jonge palingen die Dupan woensdag in Nederland uitzet, komen van een Nederlandse kwekerij waar ze enkele maanden in quarantaine zijn geweest om aan te sterken. Ze worden dan pootaal genoemd. Het leven van de jonge palingen startte in de riviermondingen van Frankrijk als geheel doorzichtige glasaaljes, nadat ze 6.000 kilometer verderop in de Sargassozee (Bermudadriehoek) werden geboren. Voorafgaand aan de uitzet worden monsters van de duidenden jonge palingen geteld, gewogen en gecontroleerd op gezondheid/ kwaliteit. 

3 miljoen jonge palingen

Dit voorjaar zet Dupan op verschillende plaatsen in Nederland zo'n 3 miljoen jonge palingen uit. Bij deze aantallen wordt in veel uitzetgebieden de maximale hoeveelheid voor herbevolking bereikt (meer paling kan in die gebieden niet leven). De uitzetgebieden zijn geselecteerd door de overheid. Wanneer de jongen tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, kunnen ze vanuit de geselecteerde gebieden vrijuit naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargassozee voor nageslacht te zorgen, dat vervolgens na een tot twee jaar weer aan de Europese kusten wordt verwacht.

Deze uitzet wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van LNV. Voor de aankoop van glas- en pootaal is steun verleend vanuit het Europees Fonds voor Maritieme zaken en Visserij.

Altijd op de hoogte blijven?