Foto: DUPAN

Stichting DUPAN zet op vrijdag 6 maart 380 kilo glasaal uit in het Zeeuwse Wolphaartsdijk. Dit zijn ongeveer 1.150.000 jonge palingen (glasaal). Dit betekent een flinke impuls voor de palingstand in de Zeeuwse natuur. Zeeuwse beroepsvissers Marcel van de Kreeke en Wim de Ridder zetten de glasaal uit.

Jaarlijks zet de stichting Dupan op meerdere plaatsen in Nederland glasaal uit. De glasalen worden geboren in Sargassozee (Bermudadriehoek). De jonge palingen laten zich meevoeren met de oceaanstromingen en komen uiteindelijk terecht bij de Franse kust. Ze hebben als doel om  De jonge palingen willen zoetwater bereiken om op te groeien, maar kunnen niet zelfstandig langs de Europese kustbarrières komen. Daarom geldt in heel Europa de verplichting om jonge paling in zoetwater uit te zetten. Dit is vastgelegd in de Europese Aalverordening en het Nederlands Aalbeheerplan.

Meer jonge paling bij Europese kust

De uitzet van deze uitzonderlijk grote hoeveelheden jonge palingen (glasaal) is mogelijk geworden door de sterk gestegen, natuurlijke aankomst van jonge palingen (glasaal) aan de Europese kusten. Vanaf 2011 laat de aankomst van jonge palingen aan de Europese kusten een duidelijke stijging zien (ICES-rapport 2019). De paling wordt uitgezet door Zeeuwse beroepsvissers Marcel van de Kreeke en Wim de Ridder. Er wordt ruim 380 kilo glasaal uitgezet in Zeeland. Dat zijn ongeveer 1.150.000 jonge palingen.

Naast de Zeeuwse wateren worden er dit voorjaar ook jonge palingen uitgezet in Friesland. DUPAN verwacht dit jaar rond de 4 miljoen jonge palingen uit te zetten om de natuur te versterken. Bij deze aantallen wordt in veel uitzetgebieden de maximale hoeveelheid voor herbevolking bereikt (meer paling kan in die gebieden niet leven). De gebieden die voor herbevolking zijn geschikt, zijn geselecteerd door de overheid. Wanneer de glasalen tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, zwemmen ze terug naar de Sargasso Zee om voor nageslacht te zorgen.

Eel Stewardship Fund

Deze uitzet wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van LNV. Voor de aankoop van glas- en pootaal is steun verleend vanuit het Europees Fonds voor Maritieme zaken en Visserij. Het project wordt medegefinancierd door het Eel Stewardship Fund (ESF®) en gecoördineerd door Stichting DUPAN. In deze stichting werken palingkwekers, palingvissers en palinghandelaren samen om het herstel van de palingstand in Nederland te bevorderen.

Naast het herbevolken van Nederlandse wateren met jonge paling, investeert de stichting vanuit het ESF-fonds in het over de dijk helpen van geslachtsrijpe paling en in gericht wetenschappelijk onderzoek.

Altijd op de hoogte blijven?