Duurzame Noordzeevis centraal in IJmuiden

2017-05 Dag duurzame visserij IJmuiden (100)-kl

De Dag van de duurzame Noordzeevis in IJmuiden was een drukke aangelegenheid. Afgelopen zaterdag lag het schip van Masterplan Duurzame Visserij, de MDV1 Immanuel in de haven en stond de visafslag in het teken van duurzaamheid in de visserij. "Alles rond duurzaamheid is er", vertelde organisator Nico Waasdorp. "En we zetten IJmuiden op de kaart, het is de eerste keer dat we hier zoiets organiseren." Het weer werkte ook mee, het is droog en de zon scheen, waardoor het 's middags gezellig druk was in en rond de haven en visafslag.

Vistafel vol verse vis

In de visafslag staan kramen en stands van onder meer het Visbureau, Good Fish Foundation, ProSea, Ecoseafood, SVO met centraal een enorme vistafel met verse vis van Maxima Seafood. Achterin de heren van Visling.nl, die workshops visfileren geven. Ook maan de inwendige mens is gedacht. Bij de haring- en oesterkraam van Nico Waasdorp zijn broodjes vis en garnalen verkrijgbaar, er is een bar voor drankjes en buiten wordt vis gerookt in een grote rookkast.

Kinderen

De vistafel trekt veel bekijks van kinderen en hun ouders. Er komen veel vragen over de diverse vissen die tentoongesteld liggen: grote zeeduivels en kabeljauwen en kleine sardines en poontjes. Een deel van de vis is gevangen door de MDV1 Immanuel, dat deze week eerder stopte met vissen, omdat het naar IJmuiden moets voor deze dag en desondanks toch 20 ton vis ving.

MDV1 Immanuel

Er werden rondleidingen gegeven op de MDV1 Immanuel. Dit duurzame schip vaart sinds twee jaar op de Noordzee. Alles aan boord is duurzaam en gebouwd voor de toekomst. Geen staaldraad meer maar Dyneema touw, dat 5 jaar meegaat in tegenstelling tot staaldraad dat na twee jaar al vervangen moet worden. Van de vis die wordt gevangen kunnen kleine visjes via gaten in de vangstbak weer ontsnappen. En afval blijft op een rooster liggen en komt niet tussen de vissen terecht. De hele lengte van het schip wordt benut voor de visverwerking, die geheel computergestuurd verloopt. "Alles is voortdurend onder controle", aldus visser Klaas Kramer.

ProSea en GFF

De hele dag door geeft Jerry Lust van ProDea lezingen van een kwartier over de zee en vissoorten die er leven. ProSea geeft veel voorlichting via cursussen en trainingen over alles wat in zee leeft: haaien, roggen, maar ook plankton. Het zet de toehoorders aan tot nadenken en ze leren nieuwe dingen, wat regelmatig tot verbazing leidt. Meer is te lezen op de website met hun motto 'Vist ik het maar': vistikhetmaar.nl 

De Good Fish Foundation (GFF) is uitgever van de VISwijzer en sinds dit jaar ook de Bijvangstwijzer. De organisatie ondervindt nogal veel kritiek, met name rond paling. Maar vandaag vertellen ze het verhaal van duurzaamheid. "Nico is onze grote promotor", aldus Maud Veraar.

Nico Waasdorp zelf is zeer tevreden over de dag en de belangstelling. "De visspecialist en groothandel weten nog te weinig over duurzaamheid. Daar heb ik met deze dag verandering in willen brengen."

Lees ook
Glasaal blijkt smokkelwaar

Glasaal blijkt smokkelwaar

Tijdens de themabijeenkomst Aalbeheer in Ede georganiseerd door de Good Fish Foundation op donderdag 7 februari, bleek dat met name in Azië glasaal als smokkelwaar dient. Detecteert een veiligheidsscan op vliegvelden en in havens met name op metaal en drugs, een waterdichte zak met honderdduizenden glasalen kan ongemerkt worden vervoerd. De glasaal...

Visbureau zet pijlinktvis op de kalender

Visbureau zet pijlinktvis op de kalender

Pijlinktvis is een streekproduct uit de Noordzee en daarom is hij toegevoegd aan de Vis van de maand kalender 2019. Om deze vis - die ook volop aanwezig is in de Noordzee - te promoten organiseerde het Visbureau een perslunch bij Pluijms eetbare wereld in IJmuiden. Visser Wim Melissant legde uit hoe hij inktvis vangt met de flyshoottechniek. Aan de...

Van fish tot food in Scheveningen

Van fish tot food in Scheveningen

Voor 2019 heeft de stichting Noordzeevis uit Scheveningen verschillende doelen bepaald om meer Noordzeevis op de kaart bij de horeca te krijgen. Dat werd verteld tijdens een communitybijeenkomst bij SVO in Rijswijk. In 2019 staan vier bijeenkomsten op de agenda, het ontwikkelen van een poster met Noordzeevis voor strandtenten en visdetaillisten, een...