Duurzame vis staat centraal bij Europese culinaire competitie

visgerecht_pixabay

Foto: Pixabay

Ethic Ocean organiseert in april 2020 het concours Olivier Roellinger, een Europese culinaire competitie voor jonge chefs en studenten. Voor deze nieuwe editie roept de organisatie de kandidaten op om te werken met duurzame vis. Daarom is het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) partner van deze wedstrijd.

Sinds 2016 staat het van oorsprong Franse concours Olivier Roellinger open voor deelnemers uit andere Europese landen. De bekende Franse vischef Olivier Roellinger steunt deze wedstrijd voor jonge koks en studenten van hotelscholen. "Door de unieke filosofie van deze wedstrijd kunnen jonge mensen extra betekenis geven aan hun werk: dagelijks actie ondernemen om de rijkdommen van de zee te behouden. De kandidaten tonen dat koken zowel duurzaam als lekker kan zijn."

Er zijn twee categorieën. Eén voor jonge chefs en één voor chefs in opleiding. Daarnaast is er dit jaar voor het eerst ook een wedstrijd voor kelners in opleiding. Allen kunnen zich tot 8 januari 2019 aanmelden voor deze wedstrijd. De chefs (in opleiding) moeten hiervoor twee recepten aanleveren waarin duurzame vis en schelpdieren zijn verwerkt. Op basis van deze recepten gaan de kandidaten door naar de volgende ronde waar ze de gerechten moeten een bereiden en een presentatie houden over duurzame vis. Voor de professionals is dat op 27 april bij de Ferrandi Paris hotelschool. De chefs in opleiding moeten hun vaardigheden en kennis presenteren bij één van de deelnemende hotelscholen in Frankrijk, Hongarije, Griekenland of Zweden.

De kelners in opleiding moeten ook een presentatie houden over duurzame vis. Daarnaast moeten zij vijf praktijkopdrachten uitvoeren. Dit gebeurt op de Yvon Bourges Dinard catering school in Frankrijk op 25 maart 2020.

Meer informatie over deze website is te vinden op de website van de Ethic Ocean. De brochure over de wedstrijd staat hier

 

Dossiers
Lees ook
Nederlandse palingsector haalt SEG-certificering

Nederlandse palingsector haalt SEG-certificering

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van DUPAN ontvingen dertien Nederlandse palinghandelaren en acht palingkwekerijen in Wageningen het SEG Standard 6.0-certificaat. Dit certificaat staat garant voor een verantwoord palingproduct.

Machinefabriek Bakker wint Duurzaamheidsaward met afbreekbare mosselsokken

Machinefabriek Bakker wint Duurzaamheidsaward met afbreekbare mosselsokken

Machinefabriek Bakker uit Yerseke, producent van mosselverwerkingsapparatuur, is winnaar van de Schelpdier Duurzaamheidsaward. Het bedrijf won de prijs met de volledig afbreekbare mosselsok, gemaakt van biopolymeer. Mosselsokken worden in de hangmosselkweek en bij mosselzaadinvanginstallaties gebruikt om mosselzaad ‘op te sokken’: sokvormige...

Dit zijn de trends in 2020

Dit zijn de trends in 2020

Voedsel van dichterbij, weten waar je voedsel vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en kiezen voor kwaliteit; de trends voor 2020 zijn niet verrassend, maar bieden zeker kansen voor de (ambachtelijke) versondernemer. En voor de visspecialist liggen er specifieke kansen.