Duurzame vis staat centraal bij Europese culinaire competitie

visgerecht_pixabay

Foto: Pixabay

Ethic Ocean organiseert in april 2020 het concours Olivier Roellinger, een Europese culinaire competitie voor jonge chefs en studenten. Voor deze nieuwe editie roept de organisatie de kandidaten op om te werken met duurzame vis. Daarom is het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) partner van deze wedstrijd.

Sinds 2016 staat het van oorsprong Franse concours Olivier Roellinger open voor deelnemers uit andere Europese landen. De bekende Franse vischef Olivier Roellinger steunt deze wedstrijd voor jonge koks en studenten van hotelscholen. "Door de unieke filosofie van deze wedstrijd kunnen jonge mensen extra betekenis geven aan hun werk: dagelijks actie ondernemen om de rijkdommen van de zee te behouden. De kandidaten tonen dat koken zowel duurzaam als lekker kan zijn."

Er zijn twee categorieën. Eén voor jonge chefs en één voor chefs in opleiding. Daarnaast is er dit jaar voor het eerst ook een wedstrijd voor kelners in opleiding. Allen kunnen zich tot 8 januari 2019 aanmelden voor deze wedstrijd. De chefs (in opleiding) moeten hiervoor twee recepten aanleveren waarin duurzame vis en schelpdieren zijn verwerkt. Op basis van deze recepten gaan de kandidaten door naar de volgende ronde waar ze de gerechten moeten een bereiden en een presentatie houden over duurzame vis. Voor de professionals is dat op 27 april bij de Ferrandi Paris hotelschool. De chefs in opleiding moeten hun vaardigheden en kennis presenteren bij één van de deelnemende hotelscholen in Frankrijk, Hongarije, Griekenland of Zweden.

De kelners in opleiding moeten ook een presentatie houden over duurzame vis. Daarnaast moeten zij vijf praktijkopdrachten uitvoeren. Dit gebeurt op de Yvon Bourges Dinard catering school in Frankrijk op 25 maart 2020.

Meer informatie over deze website is te vinden op de website van de Ethic Ocean. De brochure over de wedstrijd staat hier

 

Dossiers
Lees ook
Hoe maken we voedsel nog duurzamer en gezonder?

Hoe maken we voedsel nog duurzamer en gezonder?

Ons voedsel zit steeds slimmer in elkaar. Dierlijke eiwitten worden vervangen door plantaardige, suikers door laagcalorische zoetstoffen en kunstmatige smaakstoffen door natuurlijke alternatieven. Welke innovatieve, functionele ingrediënten maken on voedsel in de toekomst nog lekkerder en gezonder? En welke andere innovaties kunnen ons voedsel transformeren...

Spakenburgs team wint online bbq-wedstrijd voor Support Casper

Spakenburgs team wint online bbq-wedstrijd voor Support Casper

Op zondag 7 juni gingen achttien barbecue teams in heel Nederland de strijd met elkaar aan tijdens een coronaproof livestream wedstrijd. Met de wedstrijd werd 5000 euro opgehaald voor Support Casper. Winnaars van de wedstrijd waren Emiel van den Brink en Melissa van den Brink-Koelewijn uit Spakenburg.

Alleen duurzame vis op menu Roompot

Alleen duurzame vis op menu Roompot

De terassen en restaurants zijn sinds 1 juni weer open. Roompot grijpt de heropening aan om vanaf dat moment alleen maar duurzame vis in de restaurants serveren. Gasten kunnen de duurzaamheid van de vis opzoeken via de VISwijzer app of de website. Roompot werkt hiervoor samen met zijn leveranciers en de Good Fish Foundation, die de VISwijzer beheert.