Duurzame visboer failliet door bijgekleurde tonijn

bijgekleurde tonijn

Het faillissement van de Rotterdamse vishandelaar Culimer is veroorzaakt door "concurrentie van leveranciers van bijgekleurde tonijn". Dat schrijft de curator in het faillissementsverslag.

Culimer leverde verantwoord gevangen en duurzame tonijn aan de horeca. Het bedrijf kon echter niet opboksen tegen concurrenten die met histamine frisrood bijgekleurde geelvintonijn van niet verse of lagere kwaliteit op de markt brachten; voor de helft van de prijs.

Bijgekleurde tonijn is omstreden vanwege het risico op histaminevergiftiging bij onvoldoende koeling. De laatste maanden zou in verschillende Europese markten het aantal gevallen van vergiftiging oplopen. In Nederland zijn nog geen ziektegevallen vastgesteld.

Omdat de regels binnen Europa onduidelijk zijn, kan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) nauwelijks optreden tegen de groothandel in bijgekleurde tonijn. Wel heeft de NVWA deze zomer bij de Europese Commissie aangedrongen op een oplossing voor de problemen met bijkleuring.

Onder de naam Culimer Europa maakte Culimer een doorstart; het bedrijf verkoopt principieel geen bijgekleurde geelvintonijn. Scientia Nova en de Europese Commissie waarschuwden al in 2016 voor het 'opfrissen' van tonijn.

Bron: Foodlog

Lees ook
Duurzame vis staat centraal bij Europese culinaire competitie

Duurzame vis staat centraal bij Europese culinaire competitie

Ethic Ocean organiseert in april 2020 het concours Olivier Roellinger, een Europese culinaire competitie voor jonge chefs en studenten. Voor deze nieuwe editie roept de organisatie de kandidaten op om te werken met duurzame vis. Daarom is het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) partner van deze wedstrijd.

Chefs Relais & Châteaux zetten zich in voor duurzame vis

Chefs Relais & Châteaux zetten zich in voor duurzame vis

Elf chefs van het bekende hotel en restaurantlabel Relais & Châteaux gaan zich inzetten voor duurzame vis. Ter inspiratie kwamen ze samen op Texel bij Jef Schuur en Nadine Mögling van hotel restaurant Bij Jef.

Vegan SeaStar gaat internationale markt op met plantaardige vis

Vegan SeaStar gaat internationale markt op met plantaardige vis

Vegan ZeaStar gaat een jaar na de Nederlandse lancering de internationale markt op. Het afgelopen jaar verhoogde het bedrijf de productie en voegde plantaardige omega 3-olie toe aan de plantaardige sashimi. Vegan ZeaStar gaat deze producten op de markt in het Verenigd Koninkrijk brengen.