DZM steekt oude producten in nieuw jasje

voor samenvatting DMZ steekt oude producten in nieuw jasje

DZM en de Seafood Steam Group zijn bezig met de snel groeiende business van scheermessen. Ook presenteren zij een uniek mosselconcept.

“Mosselvissers hebben allerlei ideeën over hoe de verwerking van hun product beter zou kunnen”, zo vertelt directeur Peter Bol. Hierdoor is destijds De Zeeuwse Mossel (DZM) ontstaan. Het gaat uitstekend, eerst met mosselen en oesters, inmiddels ook met scheermessen. “Vooral de verkoop in Spanje, Italië en Frankrijk groeit. Daar zijn scheermessen bekend, en bekend maakt bemind. België en Zwitserland zijn in opkomst. Alleen wij Nederlanders lijken minder trots op onze eigen producten”, aldus Bol.

Oesters

DZM houdt zich ook bezig met het kweken en produceren van platte en Creuse oesters. De kweek vindt plaats op de Oosterschelde en in het Grevelingenmeer. “Die laatsten smaken net iets beter dan die uit de Oosterschelde”, meent Bol. “Dat ligt aan het zoutgehalte van het water en aan het voedselaanbod.”

Magnetronmosselen

Een uniek product dat DMZ sinds kort heeft zijn verse mosselen die gestoomd worden in de magnetron. De smaken die al verkocht worden zijn: Naturel, marinière, crème au vin blanc en roquefort. Deze smaken komen allemaal met verse groenten erbij. Meer smaken zullen volgen. “We gebruiken de magnetron om een product te bereiden in plaats van op te warmen. Ik had ooit mosselen uit de stoomoven geproefd. Die waren echt lekker. Ik weet veel van verpakkingsmaterialen en ging testen of ik het stoomovenproduct kon ‘vertalen’ naar de magnetron. Dat is uiteindelijk gelukt”, aldus uitvinder Marko van de Plasse.

Geen verschil

Na het experimenteren met materialen en hoeveelheid mosselen, is het resultaat: 500 grams porties mosselen die absoluut niet onderdoen voor klassiek gekookte mosselen. Een groep journalisten heeft het onlangs mogen testen en vond het verschil niet te proeven.

Meer weten? Lees dan het complete artikel over DMZ in Vismagazine 9-2018. Nog geen abonnee? Vraag hier twee gratis nummers aan.

Lees ook
Eerste hangcultuurmosselen geoogst

Eerste hangcultuurmosselen geoogst

Het mosselseizoen 2020 is gestart. Kweker Jan Bout haalde in het Zeeuwse Bruinisse op 26 mei de eerste sokken met hangcultuurmosselen uit de Oosterschelde. “De mosselen zijn al ongelofelijk goed gevuld, dat is opmerkelijk voor deze tijd van het jaar. De vele zonuren van de afgelopen weken hebben effect gehad,” zegt Bout.

Mosselsector wil jongeren aan de mossel krijgen

Mosselsector wil jongeren aan de mossel krijgen

De Zeeuwse mosselsector wil dat jongeren meer mosselen gaan eten. De sector heeft subsidie van de EU gekregen om de komende drie jaar de bekendheid met mosselen vergroten bij de groep 25- tot 35-jarigen.

Lionsclub organiseert mosselparty voor goed doel

Lionsclub organiseert mosselparty voor goed doel

In het oosten van Nederland zijn er haringparty’s voor het goede doel te over, maar mosselparty’s zie je zelden. De Eerste Bronckhorster Mosselparty op 29 november 2019 is zeer enthousiast ontvangen.