DZM steekt oude producten in nieuw jasje

voor samenvatting DMZ steekt oude producten in nieuw jasje

DZM en de Seafood Steam Group zijn bezig met de snel groeiende business van scheermessen. Ook presenteren zij een uniek mosselconcept.

“Mosselvissers hebben allerlei ideeën over hoe de verwerking van hun product beter zou kunnen”, zo vertelt directeur Peter Bol. Hierdoor is destijds De Zeeuwse Mossel (DZM) ontstaan. Het gaat uitstekend, eerst met mosselen en oesters, inmiddels ook met scheermessen. “Vooral de verkoop in Spanje, Italië en Frankrijk groeit. Daar zijn scheermessen bekend, en bekend maakt bemind. België en Zwitserland zijn in opkomst. Alleen wij Nederlanders lijken minder trots op onze eigen producten”, aldus Bol.

Oesters

DZM houdt zich ook bezig met het kweken en produceren van platte en Creuse oesters. De kweek vindt plaats op de Oosterschelde en in het Grevelingenmeer. “Die laatsten smaken net iets beter dan die uit de Oosterschelde”, meent Bol. “Dat ligt aan het zoutgehalte van het water en aan het voedselaanbod.”

Magnetronmosselen

Een uniek product dat DMZ sinds kort heeft zijn verse mosselen die gestoomd worden in de magnetron. De smaken die al verkocht worden zijn: Naturel, marinière, crème au vin blanc en roquefort. Deze smaken komen allemaal met verse groenten erbij. Meer smaken zullen volgen. “We gebruiken de magnetron om een product te bereiden in plaats van op te warmen. Ik had ooit mosselen uit de stoomoven geproefd. Die waren echt lekker. Ik weet veel van verpakkingsmaterialen en ging testen of ik het stoomovenproduct kon ‘vertalen’ naar de magnetron. Dat is uiteindelijk gelukt”, aldus uitvinder Marko van de Plasse.

Geen verschil

Na het experimenteren met materialen en hoeveelheid mosselen, is het resultaat: 500 grams porties mosselen die absoluut niet onderdoen voor klassiek gekookte mosselen. Een groep journalisten heeft het onlangs mogen testen en vond het verschil niet te proeven.

Meer weten? Lees dan het complete artikel over DMZ in Vismagazine 9-2018. Nog geen abonnee? Vraag hier twee gratis nummers aan.

Lees ook
Meer dan 400 Belgen aan Langste Mosseltafel van België

Meer dan 400 Belgen aan Langste Mosseltafel van België

Meer dan 400 Belgen namen plaats aan de Langste Mosseltafel van België, in Antwerpen. Maar liefst 600 kg Zeeuwse mosselen werden in traditionele zwarte mosselpotten geserveerd, aan tafels met een totale lengte van 175 meter. Hoofdgasten waren Jan Boskamp en Sven Ornelis.

Problemen rondom de aanvoer van mosselen

Problemen rondom de aanvoer van mosselen

De mosselsector ervaart problemen met de aanvoer van mosselen. De mosselen in Oosterschelde worden verstikt door schuimalg, terwijl de mosselen in de Waddenzee nog niet consumptierijp zijn. Mosselkwekers en -handelaren verwachten dat er veel minder mosselen aan wal gaan komen dan in 2018.

Zevende editie Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken

Zevende editie Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken

Brasserie “De Vluchthaven” en Krijn Verwijs Yerseke B.V. organiseren op maandag 16 september samen het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken. Drie dagen later, op 19 september, wordt het oesterseizoen officieel geopend.