Foto: Lenger Seafoods Group

Half maart volgden de maatregelen om coronavirus onder controle te houden elkaar in snel tempo op. Tijd voor een kort gesprek met enkele spelers op de internationale markt. Volhouden en roeien met de riemen die je hebt, is het motto. In dit eerste deel geven we het woord aan Igor Kint van Lenger Seafoods Group.

Het assortiment en de commerciële focus van de Lenger Seafoods Group hebben een sterk internationaal georiënteerd karakter, zegt Igor Kint. De schelp- en schaaldieren die door de groep worden gevist en verwerkt, belanden met name op de Zuid-Europese markten. Daarnaast exporteren ze onder meer naar Zuid-Korea, Japan en Amerika.

Internationaal

“Waar de schelpjes vandaan komen, maakt ons weinig uit. Het begint bij de bron, de grondstoffen locaties en van daaruit wordt de commerciële strategie verder uitgerold zoals in Noord Vietnam met onze schelpdierenfabriek waar inmiddels honderdvijftig mensen dagelijks bezig zijn met het processen van de Meretrix clams. Die worden vlakbij de fabriek gekweekt en krijgen binnenkort het duurzaamheidscertificaat ASC.”

Het eindproduct vindt zijn weg via het bestaande netwerk in Europa maar er zijn ook vele andere markten opgestart. “De gehele verkoop wordt gemanaged vanuit Yerseke, de fabriek in Vietnam faciliteert een eindproduct met focus op voedselveiligheid, kwaliteit en service. Het productievolume ligt dit jaar op zo’n zevenduizend ton schelpen.”

Hamsteren

Het internationale karakter betekent dat ook Lenger Seafood momenteel te kampen heeft met het coronavirus en de impact daarvan is best groot voor de internationale handel meent Kint. “Vanwege de gesloten restaurants maken onze foodserviceklanten pas op de plaats. Tegelijkertijd zien we dat een aantal supermarktklanten meer bestellen omdat consumenten aan het hamsteren zijn geslagen. Het is lastig reageren op dergelijke pieken en dalen, terwijl we ook wel weer gewend zijn aan grote verschillen binnen ons business model. Elk seizoen is anders omdat we altijd te maken hebben met weersomstandigheden en natuurproducten. Maar als er vraag is dan hebben we wel een functie. We hopen dat de situatie snel normaliseert, een constante factor is belangrijk.”

Divers assortiment

Goed nieuws is dat de ‘nonnen’ weer helemaal terug zijn en Lenger Seafood een divers assortiment heeft opgebouwd met wereldwijde export. Iets om blij van te worden, vindt Kint. “We hebben de Noordzee als bron plus een moderne verwerking in Harlingen en op Yerseke. Zo zetten we vanuit Nederland dit schelpdiertje ‘gewoon’ op de wereld kaart.”

Altijd op de hoogte blijven?