Eerste bodemcultuurmosselen naar Kaat Mossel

Kaat Mossel_mosselen

De eerste bodemcultuurmosselvangst gaat naar Kaat Mossel, zo laat het Rotterdamse restaurant trots weten in een persbericht. Daarom organiseert Kaat Mossel in samenwerking met Aqua Mossel, de grootste mosselkweker en verwerker van Noordwest-Europa, en Komans Vishandel uit Moerdijk een mosselfeest op woensdag 26 juni. Om 13:00 uur neemt Ron Hirt de mosselen in ontvangst.

De levering van de eerste baaltjes bij Kaat Mossel is het startsein van het mosselseizoen voor heel Nederland. Op woensdag 26 juni worden ruim twintig netjes van zo'n twintig kilo per stuk met een Zeeuwse kotter aan wal gebracht. Nadat de mosselen in ontvangst zijn genomen, gaan de koks er mee aan de slag. Vanaf het middaguur worden de mosselen geserveerd.

Ron Hirt: "We zijn enorm trots om als eerste restaurant het mosselseizoen voor heel Nederland te mogen openen. We zijn van oudsher een mosselrestaurant, vernoemd naar Kaat Mossel: de Rotterdamse keur- en beschermvrouw van de mosselen. Op deze bijzondere dag komt alles waar wij voor staan mooi samen."

De mosselen komen uit de Oosterschelde en zijn voor Kaat Mossel speciaal geselecteerd op formaat. De koks van het restaurant bereiden de mosselen in de nieuwe gasloze keuken op traditionele wijze: naturel, zonder poespas of onnodige toevoegingen. De pure en volle smaak van de schelpdieren komt volgens de koks los tijdens het koken en wordt alleen versterkt door prei en ui. Tijdens het mosselfeest is er live muziek van The Swinging Bronco Brothers.

Kaat Mossel

Brasserie Kaat Mossel is een bekend adres voor liefhebbers van mosselgerechten en vele visspecialiteiten. Het retaurant serveert ook vleesgerechten. Aan het roer staan chef-kok Ron Hirt en zijn vrouw Marie-Claire, die het restaurant overnamen van Joop Zijlaard. De naam Kaat Mossel refereert aan de historische figuur Catharina 'Caetje' Mulder: een Rotterdamse mosselkeurvrouw, gevreesd vanwege haar grote mond. Ze kreeg haar bijnaam omdat ze de kwaliteit van de mosselen keurde en toezicht hield op de mosselventers in de Oude Haven. Zelf verkocht ze ook mosselen aan klanten in Rotterdam. Kaat Mossel stak haar sympathie voor koning Willem V niet onder stoelen of banken, en versierde haar mosselkar met oranje linten. De patriotten waren daar niet van gediend en veroordeelden Kaat in 1785 tot tien jaar cel voor het zingen van ‘Oranje boven’. De hele brasserie ademt de sfeer uit van Kaat Mossels tijd met schilderijen van de beroemde mosselkeurvrouw.

Lees ook
Problemen rondom de aanvoer van mosselen

Problemen rondom de aanvoer van mosselen

De mosselsector ervaart problemen met de aanvoer van mosselen. De mosselen in Oosterschelde worden verstikt door schuimalg, terwijl de mosselen in de Waddenzee nog niet consumptierijp zijn. Mosselkwekers en -handelaren verwachten dat er veel minder mosselen aan wal gaan komen dan in 2018.

Oosters mosselpannetje met knoflookbrood

Oosters mosselpannetje met knoflookbrood

Epos inspireert de visspecialist met verrassende recepten, zoals met dit recept voor een Oosters mosselpannetje met knoflookboter.

De passie van mosselkweker Jos Steketee

De passie van mosselkweker Jos Steketee

Voor mosselkweker Jos Steketee heeft het mosselkweken een aantrekkingskracht die moeilijk te begrijpen is voor buitenstaanders: “Voor mij is dit het mooiste beroep van de wereld. Je bent erin geboren of je bent het niet. " De mosselsector heeft het niet makkelijk. Jos: “In 2008 waren wij genoodzaakt, door afspraken in het Mosselconvenant...