Eerste editie Urker Vis Food Festival

URK

Dit jaar vindt voor de eerste keer het Urker Vis Food Festival plaats. Tijdens dit culinaire foodfestival speelt vis de hoofdrol. Het Urker Vis Food Festival is op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni in het historische havengebied van Urk. De organisatie wil graag dat dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt.

Urk en vis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds de 18e eeuw is vis een belangrijkste bron van inkomsten voor Urk. Veel Urkers visten op de Zuiderzee of werkten in de visverwerking en de vishandel. En dat is nog steeds zo. Alleen trekken de vissers nu naar de Noordzee. De zoute Zuiderzee is immers door de afsluiting met de afsluitdijk verandert in een zoet IJsselmeer.

Een Vis Food Festival past dus uitstekend bij Urk. Tijdens dit festival staan er vele Foodtrucks van Foodondernemers uit Urk en omgeving in de historische haven. Zij zorgen voor een keur van visgerechten voor de bezoekers. Gerechten zoals Ceviche van Noordzeevis, gambashakers en frongo’s, friet met vistoppings, vistaquito’s en vis-O-fire, scholschuitjes en zalmhapjes. Ook is er een verse-vis-tafel.

En er is niet alleen vis op het festival. In de haven liggen de traditionele vissersschepen en authentieke botters. De botters gaan de strijd met elkaar aan in de Ansjoop- en botterrace. Deze jaarlijkse zeilwedstrijd vindt plaats in de periode dat er vroeger op ‘ansjoop’ (ansjovis) werd gevist in de Zuiderzee. Dat verklaart meteen de naam van de race. Daarnaast is er live muziek, een theatertour op het voormalige eiland, cultureel vermaak op het festivalterrein en vermaak voor de kinderen. Urker Vis Food Festival

Het Urker Vis Food Festival vindt plaats op vrijdag 15 juni 2018 van 17.00 tot 23.00 uur en zaterdag 16 juni 2018 van 12.00 tot 18.00 uur. De stichting Urker VIS Food Festival werkt voor dit evenement samen met lokale en regionale ondernemers. Het doel is de promotie van visfood en het behoud en stimulering van de Urker kunst, cultuur en geschiedenis.

Lees ook
MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

Veel mensen eten graag van vis. Het is gezond en lekker. Maar niet alle vissoorten zijn verantwoord om te eten. Er is sprake van overbevissing of niet-duurzame vismethoden. Kies daarom bewust. Om hier extra aandacht voor te vragen organiseren MSC en ASC van 23 tot en met 29 september voor de zesde keer Bewuste Visweek.

De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

Duurzaamheid staat centraal bij Fish Tales. Het Amsterdamse bedrijf gebruikt alleen 100 procent gecertificeerde vis. Het gaat goed met het bedrijf. In Nederland zijn de producten exclusief te koop bij Albert Heijn en ook in Duitsland gaat het goed. En nu richt Fish Tales zich op de Verenigde Staten.

Bij VISSCH staat vis uit de Noordzee centraal

Bij VISSCH staat vis uit de Noordzee centraal

Het eerste weekend van oktober staat de visafslag in Scheveningen in het teken van VISSCH. Bij dit foodfestival staat de vis uit de Noordzee centraal. VISSCH 2019 vindt plaats van 4 tot en met 6 oktober. VISSCH is een ontmoetingsplek waar bezoekers niet alleen kunnen genieten van vers bereidde vis uit de Noordzee. Ook geven verschillende chefs kookdemonstraties,...