Eerste mosselvanginstallaties seizoen 2021 geplaatst in Waddenzee

22 april 2021 Redactie Vismagazine

Mosselkweker Dennis Verschuure en een aantal Zeeuwse collega's plaatsten half april de eerste mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s) van het seizoen 2021 in de Waddenzee. Sinds de inzet van deze systemen 10 jaar geleden is de grondstofzekerheid voor de mosselsector toegenomen, meldt het Nederlands Mosselbureau

In 2008 maakte de mosselsector in een convenant afspraken met de overheid en natuurorganisaties. Het  oogsten van mosselzaad in de Waddenzee stapsgewijs afgebouwd zou worden. in die jaren ontwikkelde de mosselsector de installaties waaraan in het water rondzwevende mossellarfjes zich hechten. Er zijn twee verschillende systemen: touwen aan boeien en netten aan buizen.

Voor de invang van mosselzaad gebruikt de sector in totaal 256 hectare aan percelen gebruikt, waarvan 212 hectare op de Waddenzee. De andere percelen liggen in Oosterschelde (31 hectare) en de Zeeuwse Voordelta (13 hectare). 

Bodemzaadvisserij

In 2020 werd met MZI's 22,5 miljoen kilo mosselzaad 'geproduceerd'. De bodemzaadvisserij is ondertussen met ruim een derde teruggebracht. In 2026 moet dit volgens het convenant twee derde zijn en in 2030 moet er alleen nog maar MZI-zaad zijn. Dit hangt volgens Addy Riseeuw, secretaris van de Producentenorganisatie Mosselcultuur, af van de economische haalbaarheid. Of dat gaat lukken zal mede afhangen van de economische haalbaarheid van overgang naar MZI-systemen voor de kwekers. “De productie van mosselzaad is zeer arbeidsintensief: het kost een mosselkweker jaarlijks maanden per jaar aan extra arbeid, wat leidt tot een vier tot vijf keer hogere kostprijs.”

Toekomst

Momenteel is het nog niet mogelijk voor de mosselkwekers om volledig op MZI's over te stappen. Onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) zijn positief over de toekomst. "De cijfers van de afgelopen tien jaar laten zien dat MZI’s een betrouwbare bron vormen voor het verkrijgen van mosselzaad", aldus Jacob Capelle, onderzoeker bij Wageningen Marine Research. En ook de oogst per hectare toont een stijgende lijn. 

Bron: Nederlands Mosselbureau

Altijd op de hoogte blijven?