Eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen van het seizoen geoogst

Opening Hangcultuurmosselseizoen 2021_foto Nederlands Mosselbureau

Foto: Nederlands Mosselbureau

Mosselkweker Jan Bout oogste in Bruinisse op 1 juni de eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen van het nieuwe seizoen. Vanwege het koude voorjaar een week later dan vorig jaar.

De Zeeuwse hangmosselkwekers verwachten een goede afzet, zeker met het oog op de verdere opening van terrassen en restaurants in België en Nederland. “Van mosselen geniet je samen met vrienden en familie. Het feit dat we weer meer samen mogen komen, kunnen we mooi vieren met een heerlijke pot op het terras,” aldus Bout.

Ter gelegenheid van de nieuwe oogst hangcultuurmosselen bereidde topchef Syrco Bakker van Pure C in het Zeeuwse Cadzand (twee Michelin-sterren) twee mosselgerechtjes, geïnspireerd door het komend EK voetbal: Red Devils en 100% Oranje. “Mosselen brengen Belgen en Nederlanders bij elkaar. Dat ervaren wij al dagelijks in Zeeuws Vlaanderen maar tijdens het komend EK hopen wij dat dat in beide landen het geval zal zijn”, aldus Syrco Bakker.   

Hangcultuurmosselen

De hangcultuurmosselen uit de Zeeuwse wateren zijn de eerste mosselen van het seizoen. De mosselen groeien aan touwen bovenin het water, waar het meeste voedsel uit het water te filteren is. Mosselen van de hangcultuur zijn een niche, goed voor 5% van de totale hoeveelheid mosselen die in Nederland wordt gekweekt. Het seizoen van de bodemcultuur start naar verwachting op 7 juli. 

Bij de hangcultuur hechten babymosselen (zogenaamd mosselzaad) zich in het water via de stroming vast aan touwen. De kleine mosseltjes worden daarna in een soort kous ‘opgesokt’, zodat ze niet van de touwen vallen. In de sokken groeien ze in twee jaar uit tot volwassen mosselen. De mosselen filteren in die tussentijd hun voedsel (algen) uit het water. Het kweken van hangcultuurmosselen gebeurt 100% natuurlijk, van geen enkel dierlijk eiwit is de voedselafdruk zo laag als van schelpdieren. De Zeeuwse hangmosselen zijn MSC en BIO gecertificeerd. De biologische kweekmethode zorgt dat de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft.

Streekkeurmerk

Corona heeft hernieuwde interesse gegeven aan lokaal geproduceerde streekproducten. Hangmosselen komen van dichtbij. Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde, Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt haar mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst. Jaarlijks produceren de 9 leden zo’n 2 miljoen kilo mosselen. De productie uit de bodemcultuur bedraagt per jaar zo’n 50 miljoen kilo.

 

Lees ook
Good Fish steunt mosselsector met event Pannetje-daten

Good Fish steunt mosselsector met event Pannetje-daten

Good Fish organiseert op donderdagavond 11 november ‘Pannetje-daten’ Met dit event voor singles wil de milieuorganisatie de Nederlandse mosselsector een hart onder de riem steken omdat de sector dreigt te vergrijzen en de aansluiting mist met de doelgroep 25 tot 35 jaar.

Strengere regels voor rapen schelpdieren

Strengere regels voor rapen schelpdieren

De provincie, natuurorganisaties, de visserij- en recreatiesector en andere belanghebbenden willen strengere regels voor het rapen van oesters en mosselen op de Zeeuwse schorren. Het aantal kilo's moet beperkt worden. Dat meldt PZC.

Doe mee aan Nationale Mosselweek 2021

Doe mee aan Nationale Mosselweek 2021

Het Nederlands Mosselbureau, het MSC-keurmerk en Good Fish zetten samen de Nationale Mosselweek opnieuw op de kaart. Het doel is om deze week, van 18 tot en met 24 oktober 2021, jongeren te enthousiasmeren voor mosselen. Daarom roepen ze restaurantondernemers op om deze week een mossel-appetizer te serveren in plaats van de tradiotnele mosselplan.