Eetbare natuur - Michiel Korthals

15 november 2021 Redactie Food

De Nederlandse landbouw- en voedingssector verkeert in zwaar water. Van alles is teveel:  landbouwhuisdieren, chemie, vervuiling, uitputting en grootspraak (‘Nederland voedt de wereld!’). Er is ook te weinig: variatie van landschap, natuur en smaak. Michiel Korthals geeft in Eetbare natuur scherp inzicht in deze problemen en laat zien dat samenwerken met de aarde, de bodem, de dieren, het landschap, radicale veranderingen nodig maakt.

Landbouw en voeding staan niet voor marginale activiteiten, waar je je beter niet mee kunt bemoeien, maar voor levensvraagstukken. Korthals toont overtuigend aan dat samenwerken van mensen met natuur essentieel is. Soms schuurt het, soms moet je omwegen bewandelen, maar het loont altijd met levenskwaliteit.

Michiel Korthals is hoogleraar toegepaste filosofie aan de Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit. Hij schreef eerder de boeken Goed eten, filosofie van voeding en landbouw en Voor het eten, Filosofie en ethiek van voeding.

 

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?