Eigen restaurants van de EU in Brussel neppen vaakst met vis

Vis bereiden

Visliefhebbers die in Brusselse eetgelegenheden vis bestellen krijgen in 31 procent van de gevallen iets anders geserveerd dan op de kaart staat. In de meeste gevallen gaat het om een goedkopere vissoort, schrijft Knack.

De Vlaamse bioloog Filip Volckaert van de KU Leuven analyseerde het DNA van de vis in 280 maaltijden uit Brusselse eetgelegenheden. In 31,1 procent bleek de vis fout gelabeld. Kabeljauw (13,1 procent) en tong (11,1 procent) werden het vaakst vervangen, door bijvoorbeeld koolvis, nijlbaars (een gekweekte zoetwatervis) en pangasius (een gekweekte katvis). In plaats van de blauwvintonijn werd in 95 procent van de gevallen een andere tonijnsoort geserveerd.

Opvallend was dat de grootste afwijkingen zich voordeden in de bedrijfsrestaurants van de EU, schrijft het blad, "terwijl die net inspanningen levert om zowel vissoorten als consumenten te beschermen." Ook in Los Angeles werd al eens vastgesteld dat opvallend vaak verkeerde vis wordt geserveerd.

Bron: Foodlog

Lees ook
Mogen we nog vis eten?

Mogen we nog vis eten?

In mei van dit jaar hield Guardian-columnist George Monbiot een vlammend betoog: we moeten stoppen met het eten van vis. Dat gaat visserijbioloog Christien Absil, directeur van de Good Fish Foundation en maker van de VISwijzer, te ver. We mogen wel degelijk vis eten, maar moeten een paar goede afwegingen maken.

GFF: Sterrenrestaurants serveren foute vis

GFF: Sterrenrestaurants serveren foute vis

Toprestaurants serveren vaak foute vis. Van de Nederlandse sterrenrestaurants serveert 89 procent één of meer vissoorten die rood scoren op de VISwijzer. Dat blijkt uit onderzoek van Good Fish Foundation (GFF). De uitgever van de VISwijzer vraagt hier op World Oceans Day aandacht voor.  Good Fish Foundation deed onderzoek naar...

Schouten verlengt pulsvis-vergunningen op eigen houtje

Schouten verlengt pulsvis-vergunningen op eigen houtje

Minister Carola Schouten van Landbouw en Visserij blijkt de vergunningen van de Nederlandse pulsvissers tot 1 juni te verlengen. Vorige maand besloot de Europese Unie tot een verbod op het pulsvissen, de efficiënte vistechniek waarbij vissen door stroomstootjes van de bodem opgeschrikt worden. De afgelopen jaren heeft Nederland in totaal een tachtigtal...