Eigen restaurants van de EU in Brussel neppen vaakst met vis

Vis bereiden

Visliefhebbers die in Brusselse eetgelegenheden vis bestellen krijgen in 31 procent van de gevallen iets anders geserveerd dan op de kaart staat. In de meeste gevallen gaat het om een goedkopere vissoort, schrijft Knack.

De Vlaamse bioloog Filip Volckaert van de KU Leuven analyseerde het DNA van de vis in 280 maaltijden uit Brusselse eetgelegenheden. In 31,1 procent bleek de vis fout gelabeld. Kabeljauw (13,1 procent) en tong (11,1 procent) werden het vaakst vervangen, door bijvoorbeeld koolvis, nijlbaars (een gekweekte zoetwatervis) en pangasius (een gekweekte katvis). In plaats van de blauwvintonijn werd in 95 procent van de gevallen een andere tonijnsoort geserveerd.

Opvallend was dat de grootste afwijkingen zich voordeden in de bedrijfsrestaurants van de EU, schrijft het blad, "terwijl die net inspanningen levert om zowel vissoorten als consumenten te beschermen." Ook in Los Angeles werd al eens vastgesteld dat opvallend vaak verkeerde vis wordt geserveerd.

Bron: Foodlog

Lees ook
Overbevissing

Overbevissing

Oudere vissers hebben mij geleerd dat de eerste tekenen van overbevissing te zien zijn aan het steeds kleiner worden van de vissen die in de vangst komen. Dat lijkt mij een vrij logische waarneming die zeer aannemelijk is.

Bon Chef! De Swaen van Cas Spijkers - Reinold Vugs

Bon Chef! De Swaen van Cas Spijkers - Reinold Vugs

Hotel-restaurant De Swaen in het Brabantse Oisterwijk is in de jaren tachtig een heuse culinaire hotspot waar veel van de nu bekende chefs (Jonnie Boer, Sergio Herman en Margo Reuten onder andere) en – inmiddels Meester Patissiers – Rudolph van Veen en Robèrt van Beckhoven hun eerste belangrijke stappen op het culinaire vakgebied zetten

Nederlanders eten vlees en vis uit gewoonte

Nederlanders eten vlees en vis uit gewoonte

Veel Nederlanders eten vlees en vis uit gewoonte. Ze zijn het van huis uit gewend of degene die kookt maakt gerechten met vlees of vis. Zes op de tien Nederlanders omschrijft zichzelf als vleeseter. Dat blijkt uit de jaarlijkse Vegamonitor van Natuur & Milieu.