EMK-manifestatie in Brussel

Eendracht Maakt Kracht (EMK) gaat dinsdag 30 mei in Brussel een stevige petitie aanbieden tegen de Europese aanlandplicht. De petitie wordt overhandigd aan Elisa Roller van de Europese Commissie en aan Alain Cadec, voorzitter van de Visserijcommissie in het Europees Parlement.

EMK-manifestatie

De dag start met een EMK-manifestatie om 12.00. Vanaf het Schumanplein (waar de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie zetelen) lopen de deelnemers naar het Europese Parlement. Het bestuur van EMK nodigt Nederlandse en Belgische vissers uit om hier aan deel te nemen.

Voorzitter Job Schot: "EMK is niet voor niets opgericht. We grijpen alles aan om het tij te keren, want we kunnen de aanlandplicht niet over onze kant laten gaan. Welbeschouwd zal die het einde van de kottervisserij betekenen, wat ook duidelijk blijkt uit het VisNed-memorandum inzake choke-species. Het is ons ernst!"

Europees Parlement

Een vissersdelegatie gaat om 13.00 uur bij het Europees Parlement naar binnen. Gastheer daar is Peter van Dalen, Europarlementariër namens de ChristenUnie/SGP en lid van de Visserijcommissie. "Het is belangrijk dat de Europese Commissie en mijn collega’s van vissers zélf horen hoe hoog de nood is. Daarom heb ik de opstellers van de petitie uitgenodigd", aldus Van Dalen.

De petitie met circa 23.000 handtekeningen wordt daar overhandigd aan Elisa Roller. Roller is directielid van de DG Mare. Bij de Europese Commissie is zij als eerste verantwoordelijk voor het dossier Technische Maatregelen. De aanlandplicht is hier onderdeel van.

Naast voorzitter Cadec en Van Dalen zijn er meer fractiecoördinatoren uit het Europarlement aanwezig, zoals de Portugese visserijwoordvoerder Santos van de Sociaal Democraten. Ook de Nederlandse visserijbestuurders van VisNed en Nederlandse Vissersbond zijn present.

Lees ook
Vissers steunen boerenprotest in Den Haag

Vissers steunen boerenprotest in Den Haag

Zeker honderd vissers uit onder andere Zoutkamp, Wieringen, Texel, Den Helder, Urk, Goedereede en Tholen hebben op 19 februari het boerenprotest in Den Haag ondersteund. Protesteerden de boeren vooral tegen het stikstofbeleid van het kabinet en de houding van de ngo’s, de vissers lieten hun stem horen tegen de duizenden windmolens die hen straks van...

Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest

Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest

Niet alleen de boeren gaan woensdag 19 februari naar Den Haag. Ook de vissers komen, laat EMK weten. "Vissers komen ernstig in de knel door de industrialisatie op zee met 22.500 windmolens en natuurorganisaties die daarbovenop met zeereservaten natuurcompensatie afdwingen", staat te lezen in het persbericht van EMK.

Kunnen visserij en windmolenparken naast elkaar bestaan?

Kunnen visserij en windmolenparken naast elkaar bestaan?

Kunnen visserij en offshore windmolenparken naast elkaar bestaan? Dat was het thema van een bijeenkomst, georganiseerd door Europarlementariër Peter van Dalen, vice-voorzitter van de visserij commissie, op 22 januari.