EMK start petitie tegen windmolens op Noordzee

EMK_Red de Noordzee

De actiegroep 'Eendracht Maakt Kracht' EMK maakt zich grote zorgen over de gevolgen van windmolenparken op de Noordzee. De windmolenparken vormen niet alleen een bedreiging voor de vissers, maar ook voor de visstand. Daarom brengt EMK met een animatiefilm de bedreigingen in beeld en start een petitie.

De windmolenparken trekken volgens EMK een zware wissel op de gezondheid van de Noordzee. "Het welzijn van de Noordzee wordt opgeofferd om de klimaatdoelen te halen" meldt de actiegroep in een persbericht. "Alle enthousiaste verhalen over het vergroten van de biodiversiteit dankzij de windmolenparken zijn niet bewezen. De eerste checks zijn zelfs bedroevend."

EMK signaleert de volgende schadelijke effecten van de windmolenparken.

  • Extreem lage infrasonore geluiden afkomstig van de ronddraaiende wieken sorteren effect op vis en organismen
  • De fundamenten van de windmolens dragen bij aan een voortdurende verandering van de bodem en de bodemstructuur
  • De schadelijke effecten van windmolens vormen een risico voor de instandhouding van visbestanden
  • Enorme windmolenparken verkleinen de ruimte op zee waardoor risico’s op aanvaringen en rampen, met alle gevolgen van dien, toenemen
  • Kabels om de stroom te transporteren, veroorzaken elektromagnetische straling waar vissoorten als haaien en roggen uiterst gevoelig voor zijn

De bezorgde vissers pleiten voor een andere oplossing dan de windmolens. "Terwijl de vissers inzetten op een duurzame toekomst breekt het halen van klimaatdoelen alle pogingen van de vissers af", aldus EMK. Daarom lanceerde de actiegroep op verschillende sociale media de animatiefilm 'Red de Noordzee'. Naast de film is er ook een petitie met het doel om medestanders te krijgen in de strijd voor een gezonde Noordzee.

Dossiers
Lees ook
De Noordzee

De Noordzee

Vis van dichtbij willen we heel graag zo vers mogelijk verkopen. Geen gesleep over de wereld of Europa. Je komt dan vrij snel uit op de Noordzee, Waddenzee of het IJsselmeer. Waarom is het niet vanzelfsprekend dat we de vis uit de Noordzee alleen verkopen en consumeren voor en door de landen rondom de Noordzee? Waarderen wij de geschiedenis van de Noordzee...

GFF onderzoekt: mag rivierkreeft op het menu?

GFF onderzoekt: mag rivierkreeft op het menu?

Rode (Amerikaanse) rivierkreeften zijn een plaag; in bijna elke sloot of beek komt deze exoot inmiddels veelvuldig voor. Ook gaan ze over land op zoek naar nieuw leefgebied. Ze mogen niet zomaar gevangen worden; een aantal beroepsvissers heeft een vangstvergunning. Opeten lijkt een optie om de ‘plaag’ tegen te gaan.

Minister Schouten vraagt Europees Hof pulsverbod ongedaan te maken

Minister Schouten vraagt Europees Hof pulsverbod ongedaan te maken

Minister Carola Schouten is naar het Europees Hof gestapt om het verbod op de pulsvisserij ongedaan te maken. Dat heeft ze door middel van een brief aan de Kamer laten weten, meldden verschillende media.