EMK start petitie tegen windmolens op Noordzee

EMK_Red de Noordzee

De actiegroep 'Eendracht Maakt Kracht' EMK maakt zich grote zorgen over de gevolgen van windmolenparken op de Noordzee. De windmolenparken vormen niet alleen een bedreiging voor de vissers, maar ook voor de visstand. Daarom brengt EMK met een animatiefilm de bedreigingen in beeld en start een petitie.

De windmolenparken trekken volgens EMK een zware wissel op de gezondheid van de Noordzee. "Het welzijn van de Noordzee wordt opgeofferd om de klimaatdoelen te halen" meldt de actiegroep in een persbericht. "Alle enthousiaste verhalen over het vergroten van de biodiversiteit dankzij de windmolenparken zijn niet bewezen. De eerste checks zijn zelfs bedroevend."

EMK signaleert de volgende schadelijke effecten van de windmolenparken.

  • Extreem lage infrasonore geluiden afkomstig van de ronddraaiende wieken sorteren effect op vis en organismen
  • De fundamenten van de windmolens dragen bij aan een voortdurende verandering van de bodem en de bodemstructuur
  • De schadelijke effecten van windmolens vormen een risico voor de instandhouding van visbestanden
  • Enorme windmolenparken verkleinen de ruimte op zee waardoor risico’s op aanvaringen en rampen, met alle gevolgen van dien, toenemen
  • Kabels om de stroom te transporteren, veroorzaken elektromagnetische straling waar vissoorten als haaien en roggen uiterst gevoelig voor zijn

De bezorgde vissers pleiten voor een andere oplossing dan de windmolens. "Terwijl de vissers inzetten op een duurzame toekomst breekt het halen van klimaatdoelen alle pogingen van de vissers af", aldus EMK. Daarom lanceerde de actiegroep op verschillende sociale media de animatiefilm 'Red de Noordzee'. Naast de film is er ook een petitie met het doel om medestanders te krijgen in de strijd voor een gezonde Noordzee.

Dossiers
Lees ook
Vissers steunen boerenprotest in Den Haag

Vissers steunen boerenprotest in Den Haag

Zeker honderd vissers uit onder andere Zoutkamp, Wieringen, Texel, Den Helder, Urk, Goedereede en Tholen hebben op 19 februari het boerenprotest in Den Haag ondersteund. Protesteerden de boeren vooral tegen het stikstofbeleid van het kabinet en de houding van de ngo’s, de vissers lieten hun stem horen tegen de duizenden windmolens die hen straks van...

Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest

Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest

Niet alleen de boeren gaan woensdag 19 februari naar Den Haag. Ook de vissers komen, laat EMK weten. "Vissers komen ernstig in de knel door de industrialisatie op zee met 22.500 windmolens en natuurorganisaties die daarbovenop met zeereservaten natuurcompensatie afdwingen", staat te lezen in het persbericht van EMK.

Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Garnalenvissers hebben de afgelopen jaren veel meer gevist in beschermde natuurgebieden dan volgens hun vergunning mocht. In de Waddenzee en de Noordzeekustzone mochten ze maximaal 130.000 uur vissen, het werd zowel in 2017 als 2018 meer dan 200.000 uur. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van de NOS.