Enquête WUR over de Nederlandse vissersvloot

Platvis visserij_foto Willem den Heijer_1

Foto: Willem den Heijer

Visserijonderzoekers van Wageningen University & Research starten eind 2022 een studie naar de Nederlandse vissersvloot. In dit kader roepen ze alle Noordzee- en waddenvissers (schipper-eigenaren en bemanning) en vissersvrouwen op om mee te doen aan een landelijke enquête.

De enquête is onderdeel van een impactstudie naar de ervaringen van vissers en hun vrouwen, de keten en de visserijgemeenschap met alle veranderingen in het visserijbeleid van de afgelopen jaren. Het doel van de onderzoekers is om het sociaal-cultureel belang van de visserij in kaart te brengen. Ze willen van de vissers horen wat de gevolgen zijn van alle veranderingen en bedreigingen die op hun levenswijze en broodwinning afkomen. De enquêtevragen gaan over het welzijn van de vissers, hun gezin en hun visserijbedrijf. Hoe zien zij de toekomst en die van hun (vissers) dorp of stad?

2022 was een moeilijk jaar voor de Nederlandse visserij door onder andere de hoge brandstofprijzen. “Een recordaantal visserijbedrijven hebben zich inmiddels aangemeld voor de sanering”, zegt Marloes Kraan, een van de WUR-onderzoekers. “Veel ondernemers staan voor zware beslissingen en bemanningen zitten ook met onzekerheid: wordt de sanering doorgezet en wat gaat er daarna gebeuren? Met de enquête hopen we een zo goed mogelijk beeld te krijgen van wat er speelt. “

Bron: WUR

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Vis in de media - week 5-2023

Vis in de media - week 5-2023

De toekomst van de haven van Den Oever, visvervangers op basis van rijst en dolfijnen en vissers werken samen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Kennemervis Groep nieuwe partner Good Fish

Kennemervis Groep nieuwe partner Good Fish

Good Fish heeft een nieuwe partner: Kennemervis Groep. In het kader van dit partnerschap stopt het Spakenburgse bedrijf met de verkoop van vijf soorten rode vis op de VISwijzer. In 2027 wil de Kennemervis Groep helemaal geen rode vis meer verkopen.

Grote getallen

Grote getallen

Hoopgevende verhalen, daar lees ik er graag veel van. En hoewel artikelen over verregaande techniek mensen angst kunnen inboezemen (waar moet het heen met al die leerlingen die hun werkstukken nu door een nieuwe chatbot kunnen laten schrijven en sterker nog: bestaat mijn baan straks nog wel als het zo makkelijk wordt om teksten te maken?), kan big data...