EO-programma NieuwLicht over pulsvisserij

Vismagazine_Pulsvisserij

Het tv-programma NieuwLicht van de EO gaat in de uitzending van maandag 25 maart in op de problematiek rond de pulsvisserij. Presentator Tijs van den Brink bezoekt Jan de Boer, een pulsvisser die woedend is over wat hem is overkomen. Van den Brink gaat bij hem en zijn familie langs op Urk, volgt hem tijdens de demonstratie met pulsvissers in de Tweede Kamer en gaat met hem mee het water op. Daarnaast spreekt Van den Brink met CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik die zich hard maakt voor de pulsvissers en hoort hij van de Partij voor de Dieren waarom zij als enige Nederlandse partij kritisch is op deze methode van vissen.

De toekomst van de 84 Nederlandse pulsvissers staat op het spel. Het Europees Parlement stemde voor een verbod op het pulskorvissen. Onder aanmoediging van de Nederlandse overheid hebben de vissers massaal geïnvesteerd in deze milieuvriendelijke methode die ook nog eens duurzaam is. Tijs van den Brink vraagt zich in deze uitzending af: hoe heeft het zover kunnen komen dat er nu misschien wel een eind aan komt? En wat betekent dit voor de vissers die hun hele hebben en houwen hierin geïnvesteerd hebben?

Uitzending: maandag 25 maart, 22.55 uur op NPO 2

Lees ook
Pulsvissers mogen niet meer vissen in Franse wateren

Pulsvissers mogen niet meer vissen in Franse wateren

Frankrijk laat het Europees verbod op de puls per direct ingaan in de eigen territoriale wateren. Het land wacht niet tot 2021 als het verbod in de hele Europese Unie van kracht wordt. Dat maakte de Franse regering woensdag 14 augustus bekend. Zo'n 15 schepen worden door dit verbod geraakt.

Tweede editie Urker VIS Food Festival

Tweede editie Urker VIS Food Festival

Dit jaar vindt voor de tweede keer het Urker VIS Food Festival plaats. Op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni kunnen bezoekers op Urk terecht voor een uitgebreid palet aan visgerechtjes. Daarnaast is er een uitgebreid cultureel programma. Op de Dormakade van Urk staan eenentwintig foodtrucks en stands waar festivalbezoekers verrassende visvariaties kunnen...

Prominente plek voor Urker vissers op Floriade

Prominente plek voor Urker vissers op Floriade

De vissers in Urk krijgen een prominente plaats op de Floriade 2022. Dat maakte Loes Ypma, wethouder van Almere, bekend, meldt Omroep Flevoland. De zevende editie van de Floriade staat in het teken van Growing Green Cities. Belangrijke vraagstukken zoals voedselvoorziening, klimaatverandering en energiewinning staan hierbij centraal. Vis speelt een...