EO-programma NieuwLicht over pulsvisserij

Vismagazine_Pulsvisserij

Het tv-programma NieuwLicht van de EO gaat in de uitzending van maandag 25 maart in op de problematiek rond de pulsvisserij. Presentator Tijs van den Brink bezoekt Jan de Boer, een pulsvisser die woedend is over wat hem is overkomen. Van den Brink gaat bij hem en zijn familie langs op Urk, volgt hem tijdens de demonstratie met pulsvissers in de Tweede Kamer en gaat met hem mee het water op. Daarnaast spreekt Van den Brink met CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik die zich hard maakt voor de pulsvissers en hoort hij van de Partij voor de Dieren waarom zij als enige Nederlandse partij kritisch is op deze methode van vissen.

De toekomst van de 84 Nederlandse pulsvissers staat op het spel. Het Europees Parlement stemde voor een verbod op het pulskorvissen. Onder aanmoediging van de Nederlandse overheid hebben de vissers massaal geïnvesteerd in deze milieuvriendelijke methode die ook nog eens duurzaam is. Tijs van den Brink vraagt zich in deze uitzending af: hoe heeft het zover kunnen komen dat er nu misschien wel een eind aan komt? En wat betekent dit voor de vissers die hun hele hebben en houwen hierin geïnvesteerd hebben?

Uitzending: maandag 25 maart, 22.55 uur op NPO 2

Lees ook
Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Sinds het voorjaar wordt op de SCH-63 van rederij Jaczon uit Scheveningen een vangstconcept toegepast dat gebaseerd is op waterstralen. De rederij wil hiermee tong vangen zodat de methoden met wekkerkettingen en pulsmodules niet meer nodig zijn. Deze vangstconcepten staan onder zware druk van ngo’s.

ICES:  Pulskor vermindert impact tongvisserij op ecosysteem en milieu

ICES: Pulskor vermindert impact tongvisserij op ecosysteem en milieu

De Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) heeft advies uitgebracht over de pulsvisserij. De onderzoekers concluderen dat het gebruik van de pulskor bij de tongvisserij de impact op het ecosysteem en milieu vermindert. De puls is minder schadelijk dan vissen met de boomkor.

Eens ging de zee hier tekeer

Eens ging de zee hier tekeer

‘Eens ging de zee hier tekeer. Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners’ draait om de geschiedenis van vier families uit verschillende Zuiderzeedorpen: Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen. Maar het boek gaat om meer dan dat.