EU en 12 andere landen tegen Japanse walvisvangst

walvis

De Europese Unie en 12 andere landen veroordelen in een gezamenlijke verklaring de ‘wetenschappelijke’ Japanse walvisvangst en spreken zich resoluut uit tegen de commerciële walvisvangst, meldt The Independent.

Japan heeft weliswaar het moratorium van de International Whaling Commission (IWC) ondertekend, maar blijft walvissen vangen onder het mom van wetenschappelijke onderzoeksdoeleinden. Dit seizoen wil Japan in 4 maanden 333 dwergvinvissen vangen. Volgens critici is dit een dekmantel voor commerciële walvisvangst. De 12 mede-ondertekenaars van de EU-verklaring zijn: Argentinië, Australië, Brazilië, Chili, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Mexico, Nieuw Zeeland, Panama, Peru en Uruguay.

Bron: Foodlog

Lees ook
Nieuwe krabbenfuik moet walvissen beschermen

Nieuwe krabbenfuik moet walvissen beschermen

Californische krabvissers testen momenteel een nieuw lijnloos visgerei. De vissers ontwikkelden deze nieuwe krabbenfuik samen met marien biologen en technici om de bedreigde bultrugwalvissen voor de kust te beschermen. Dat meldt The New Food Economy. De Bultrugwalvissen migreren ieder jaar van de tropische wateren bij Mexico en Centraal Amerika naar...

Japan hervat commerciële walvisvaart

Japan hervat commerciële walvisvaart

Met ingang van 1 juli gaat Japan weer commercieel op walvissen jagen. Een vloot van vijf vissersvaartuigen vaart uit om gedurende vier maanden in de Japanse wateren op zwarte dolfijnen (Berardius bairdii) en dwergvinvissen te gaan jagen. De walvisvaarders bereiden zich voor op een ceremonie voor de afvaart, schrijft de Japan Times. Met de commerciële...

China kweekt niet-giftige kogelvis

China kweekt niet-giftige kogelvis

In Japan is kogelvis een delicatesse, maar het eten is niet zonder risico. De vis is namelijk giftig en is bij een verkeerde bereiding dodelijk. China komt met een oplossing. Daar wordt niet-giftige kogelvis gekweekt. Kogelvissen bevatten normaal gesproken de uiterst giftige stof tetrodotoxine. In Japan mogen dan ook alleen speciaal opgeleidde koks...