EU en Verenigd Koninkrijk bereiken akkoord over verdeling visvangst

3 juni 2021 Redactie Vismagazine Paul Einerhand via Unsplash
Foto: Paul Einerhand via Unsplash

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een akkoord bereikt over de verdeling van de visvangst. Wat het akkoord precies voor de Nederlandse vissers betekent, is nog niet bekend. Dat meldden verschillende media.

De visserij vormde een van de struikelblokken in de Brexit-onderhandelingen. Op het laatste moment werd een akkoord bereikt waarin werd afgesproken dat er een overgangsperiode is van 5,5 jaar, waarin de EU-vloot toegang heeft tot de Britse wateren. Het vangstquotum van de EU zal in de overgangsperiode gemiddeld met 25 procent worden verminderd en overgedragen aan de Britse vissersvloot. In de loop van de overgangsperiode kwam toegang tot de Britse wateren opnieuw ter discussie komen te staan.

Over de verdeling van de visvangst was nog geen overeenstemming bereikt. Daarom werden er voorlopige limieten opgesteld. De Europese commisie meldt dat er nu een akkoord ligt voor 75 gedeelde vissoorten voor 2021 en enkele diepzeesoorten voor 2021 en 2022. Dit akkoord wordt binnenkort ondertekend. Hoeveel de Nederlandse vissers mogen vissen is nog niet bekend. 

"Dit bewijst dat de partners aan weerszijden van het Kanaal overeenkomsten kunnen sluiten en stappen vooruit kunnen zetten als ze samenwerken", zegt de verantwoordelijk Eurocommissaris Virginijus Sinkeviius. Nu de Britten de EU hebben verlaten, moeten jaarlijks nieuwe afspraken over de visvangst worden gemaakt.

Altijd op de hoogte blijven?