EU, Verenigd Koninkrijk en Noorwegen bereiken akkoord over visquota

18 maart 2021 Pixabay
Foto: Pixabay

De Europese Unie (EU), het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen hebben een akkoord bereikt over de visquota voor de Noordzee in 2021. Dat melden verschillende media. Wat dit akkoord precies voor de Nederlandse vissers betekent wordt later bekend. 

De drie maakten afspraken over de visserij op zes belangrijke vissoorten: haring, schol, kabeljauw, schelvis, wijting en koolvis. Er mag minder gevist worden op haring (-7 procent), schol (-2,3 procent), koolvis (-25 procent) en kabeljauw (-10 procent). Op de andere twee soorten mag meer gevist worden. Om precies te zijn 19 procent meer wijting en 20 procent meer schelvis. Voor vijf van de zes soorten is dit het maximum dat geadviseerd wordt door ICES.

Daarnaast hebben de partijen afgesproken om jonge vis te gaan beschermen. Ook willen ze gezamenlijk optrekken om de visstand te monitoren.

Met het akkoord zijn de Noorse wateren ook weer toegankelijk voor Europese vissers. En vice versa kunnen de Noorse vissers weer vissen in de Europese wateren. Dat was de eerste maanden van 2021 niet mogelijk omdat het vorige akkoord 31 december 2020 afliep.

Bron: Trouw / FD / EU

 

Altijd op de hoogte blijven?