Euro-Toques zet zich in voor Goede Vis op menukaarten

Vismagazine_Eurotoques Goede Vis

Euro-Toques zet zich komend jaar in als ambassadeur voor Goede Vis van de Viswijzer. Op hun menukaarten komt alleen duurzame vis te staan. Als aftrap van de actie ruimden de chefs van Euro-Toques samen met 150 thuischefs op maandag 13 augustus het strand van Katwijk tot Noordwijk op tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee.

Goede Vis

Milieuorganisatie Good Fish Foundation presenteerde 8 juni een onderzoek waaruit bleek dat op 81 procent van de menukaarten in de horeca was ‘rode’, niet-duurzame vis te vinden. Euro-Toques wil nu alleen Goede Vis op de menukaart. De organisatie hoopt dat meer collega’s dit voorbeeld gaan volgen.

Euro-Toques

Euro-Toques Nederland is de vereniging van professionele koks en restaurateurs. Restaurants die zijn aangesloten bij Euro-Toques werken met duurzame-, eerlijke- en streekproducten. “De overeenkomst in doelstellingen tussen Euro-Toques en Good Fish Foundation (GFF) was zo sterk dat een samenwerking snel op poten was gezet”, aldus Rob Franken, secretaris van Euro-Toques die zelf ook meeliep met de strandopruimactie.

Boskalis Beach Cleanup Tour

De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee bestaat uit dertig etappes. Tijdens de etappe op 13 augustus werd er een stuk strand van 3,3 km schoongemaakt tussen Katwijk en Noordwijk. Aan de start van de etappe vormden de deelnemers één levensgrote vis om meer aandacht te vragen voor schone menukaarten en schone zeeën.

Chefs voor Goede Vis

De actie van 13 augustus is onderdeel van het horecaprogramma ‘Chefs voor Goede Vis’ van Good Fish Foundation. Dit programma is sinds 2017 actief en heeft als doel om in 2020 50 procent minder rode vis in de horeca te bereiken. Restaurants die zijn aangesloten bij het programma serveren geen ‘rode’ vis van de VISwijzer. Zij krijgen van Good Fish Foundation voorlichting over de inkoop van duurzame vis en kunnen deelnemen aan diverse evenementen en workshops.

Lees ook:

Lees ook
Opleiden voor baan van de toekomst

Opleiden voor baan van de toekomst

De vakmensen opleiden die de foodbranche nodig heeft. Daar staat SVO vakopleiding food voor. Daarvoor moet SVO weten met welke ontwikkelingen de branche te maken krijgt en over welke vaardigheden medewerkers in de toekomst moeten beschikken. SVO vroeg The Food Research Company daarom om een onderzoek uit te voeren naar de toekomst van SVO en van de...

Verduurzaming van de tropische garnalenvisserij

Verduurzaming van de tropische garnalenvisserij

Verduurzaming is niet alleen een thema voor de garnalenvisserij op de Noordzee. Ook vissers in Suriname zijn hiermee bezig. Dankzij een nieuw onderzoek van Thomas Kerkhove van de Universiteit van Gent zijn er er nieuwe biologische gegevens beschikbaar die een verdere regionale verduurzaming en zelfs een vereenvoudiging van het beheer moeten toelaten.

Fish International 2020: producten, verpakkingen en aquacultuur

Fish International 2020: producten, verpakkingen en aquacultuur

Zondag 9 februari ging Fish International van start. Tot en met dinsdag kunnen bezoekers uit de industrie, retail en horeca terecht in Messe Bremen voor de laatste ontwikkelingen en innovaties.