Euro-Toques zet zich in voor Goede Vis op menukaarten

Vismagazine_Eurotoques Goede Vis

Euro-Toques zet zich komend jaar in als ambassadeur voor Goede Vis van de Viswijzer. Op hun menukaarten komt alleen duurzame vis te staan. Als aftrap van de actie ruimden de chefs van Euro-Toques samen met 150 thuischefs op maandag 13 augustus het strand van Katwijk tot Noordwijk op tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee.

Goede Vis

Milieuorganisatie Good Fish Foundation presenteerde 8 juni een onderzoek waaruit bleek dat op 81 procent van de menukaarten in de horeca was ‘rode’, niet-duurzame vis te vinden. Euro-Toques wil nu alleen Goede Vis op de menukaart. De organisatie hoopt dat meer collega’s dit voorbeeld gaan volgen.

Euro-Toques

Euro-Toques Nederland is de vereniging van professionele koks en restaurateurs. Restaurants die zijn aangesloten bij Euro-Toques werken met duurzame-, eerlijke- en streekproducten. “De overeenkomst in doelstellingen tussen Euro-Toques en Good Fish Foundation (GFF) was zo sterk dat een samenwerking snel op poten was gezet”, aldus Rob Franken, secretaris van Euro-Toques die zelf ook meeliep met de strandopruimactie.

Boskalis Beach Cleanup Tour

De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee bestaat uit dertig etappes. Tijdens de etappe op 13 augustus werd er een stuk strand van 3,3 km schoongemaakt tussen Katwijk en Noordwijk. Aan de start van de etappe vormden de deelnemers één levensgrote vis om meer aandacht te vragen voor schone menukaarten en schone zeeën.

Chefs voor Goede Vis

De actie van 13 augustus is onderdeel van het horecaprogramma ‘Chefs voor Goede Vis’ van Good Fish Foundation. Dit programma is sinds 2017 actief en heeft als doel om in 2020 50 procent minder rode vis in de horeca te bereiken. Restaurants die zijn aangesloten bij het programma serveren geen ‘rode’ vis van de VISwijzer. Zij krijgen van Good Fish Foundation voorlichting over de inkoop van duurzame vis en kunnen deelnemen aan diverse evenementen en workshops.

Lees ook:

Lees ook
Planbureau leefomgeving wil herziening aanpak eiwittransitie

Planbureau leefomgeving wil herziening aanpak eiwittransitie

Het PBL beschouwt in nieuw beleid consumptiegedrag als uiting van sociaal-culturele routines. Het bureau adviseert dus om pogingen om de Nederlandse consument meer plantaardig te laten eten te richten op een aantal situaties, zoals thuis koken en uit eten. Hierbij wil het planbureau actief verschillende actoren betrekken, van influencers tot horeca...

Hoe maken we voedsel nog duurzamer en gezonder?

Hoe maken we voedsel nog duurzamer en gezonder?

Ons voedsel zit steeds slimmer in elkaar. Dierlijke eiwitten worden vervangen door plantaardige, suikers door laagcalorische zoetstoffen en kunstmatige smaakstoffen door natuurlijke alternatieven. Welke innovatieve, functionele ingrediënten maken on voedsel in de toekomst nog lekkerder en gezonder? En welke andere innovaties kunnen ons voedsel transformeren...

IUCN: Paling blijft ernstig bedreigd

IUCN: Paling blijft ernstig bedreigd

Paling blijft als ‘ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst van bedreigde planten en dieren van IUCN staan. De internationale natuurbeschermingsorganisatie kwam tot die conclusie na een nieuwe beoordeling van een breed samengestelde groep vooraanstaande palingwetenschappers.