Euromonitor: "Dalende visverkopen in West-Europa"

verse vis

Vis en zeevruchten zijn gezond en in alle voedingsrichtlijnen is minstens één keer per week vis eten aanbevolen. Toch daalden de vis- en zeevruchtenverkopen in West-Europa over de periode 2011-2016 ruim 5 procent. Dat stelde marktonderzoeksbureau Euromonitor vast. In gewicht liep de gemiddelde consumptie 2011 en 2016 terug van 9,7 kilo naar 9,2 kilo per Europeaan.

Dat ligt volgens Euromonitor aan "een gebrek aan kookvaardigheid en terughoudendheid om maaltijden uit rauwe ingrediënten te bereiden." Ook de relatief hoge prijs - of in ieder geval de perceptie dat vis duur is - en beperkte beschikbaarheid remmen de vraag. Verpakte en kant-en-klare visbereidingen verdringen de verse vis, schrijft FoodNavigator.

In 2016 ging er wereldwijd 102 miljoen ton verse vis en zeevruchten over de toonbank. Europa consumeert daarvan 6 procent (5,8 miljoen ton). Pacifisch Azië, de moderne naam voor 'het Verre Oosten', neemt met een ruim zesmaal zo grote bevolking 78 procent voor zijn rekening.

Bron: Foodlog

Lees ook
MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

Veel mensen eten graag van vis. Het is gezond en lekker. Maar niet alle vissoorten zijn verantwoord om te eten. Er is sprake van overbevissing of niet-duurzame vismethoden. Kies daarom bewust. Om hier extra aandacht voor te vragen organiseren MSC en ASC van 23 tot en met 29 september voor de zesde keer Bewuste Visweek.

De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

Duurzaamheid staat centraal bij Fish Tales. Het Amsterdamse bedrijf gebruikt alleen 100 procent gecertificeerde vis. Het gaat goed met het bedrijf. In Nederland zijn de producten exclusief te koop bij Albert Heijn en ook in Duitsland gaat het goed. En nu richt Fish Tales zich op de Verenigde Staten.

Bij VISSCH staat vis uit de Noordzee centraal

Bij VISSCH staat vis uit de Noordzee centraal

Het eerste weekend van oktober staat de visafslag in Scheveningen in het teken van VISSCH. Bij dit foodfestival staat de vis uit de Noordzee centraal. VISSCH 2019 vindt plaats van 4 tot en met 6 oktober. VISSCH is een ontmoetingsplek waar bezoekers niet alleen kunnen genieten van vers bereidde vis uit de Noordzee. Ook geven verschillende chefs kookdemonstraties,...