Europa beslist over toekomst pulsvisserij

Jan-van-Toon-TX-36-pulsesysteem

Komende woensdag, 13 februari, nemen de Europese Commissie, het Europees Parlement en EU-voorzitter Roemenië een besluit over de toekomst van de pulsvisserij. Afgelopen weekend berichtten diverse media dat er waarschijnlijk een verbod komt op deze innovatie vismethode. Vorig jaar stemde het Europees Parlement al voor zo'n verbod. 

Betrokkenen bij de onderhandelingen in Brussel meldden aan de NOS dat de Nederlandse lobby voor de pulsvisserij geen effect heeft gehad. De bronnen zeggen dat misschien een handjevol vissers mag blijven vissen met de puls, maar een totaal verbod is waarschijnlijker. Ook lijkt er weinig hoop op een lange overgangsperiode of een clausule op het terugdraaien van het verbod op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Reactie Carola Schouten

Minister Carola Schouten noemt op een congres van de ChristenUnie de gang van zaken "Europa op zijn smalst". Schouten: "Een sector die eigenlijk precies doet wat iedereen wil, namelijk op een heel duurzame manier vissen, met één pennenstreek het werk ontnemen, daar ga ik niet mee akkoord."

Toch lijkt ook zij rekening te houden met een verbod. Volgens de verschillende media zet zij in op een 'fatsoenlijke overgangsperiode', zodat de sector op zoek kan gaan naar alternatieve vismethoden. Waarschijnlijk betekent dit een terugkeer naar de boomkor. Het slepen van de netten over de zeebodem zorgt voor meer weerstand en heeft een hoger brandstofverbruik en meer CO2-uitstoot tot gevolg.

Gevolgen voor de keten

De pulsvissers hebben een brandbrief geschreven aan de minister-president Mark Rutte. Zij hopen dat hij kan bemiddelen bij de Franse president Macron en EU-Commissievoorzitter Juncker. In de brief benadrukken ze dat een verbod rampzalig zal zijn voor de Nederlandse visserij. "Het zal doorwerken in de gehele keten van handel en verwerking, de toeleverende industrie, het visserijonderzoek en het visserijonderwijs" citeert het Reformatorisch Dagblad.

Uit onderzoek van Wageningen Economic Research blijkt dat bij een verbod op de puls de jaarlijkse opbrengst per kotter daalt met 100.000 tot 120.000 euro. Het verlies kan voor de totale sector oplopen tot 20 miljoen. Het onderzoek noemt een verbod 'rampzalig voor de continuïteit van de Nederlandse visserijsector'.

Vissersbond

Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, heeft de hoop nog niet verloren. "Dan varen wij straks met veel meer brandstof tussen de windmolens door. Dat is waanzin, en voor de vissers niet acceptabel", zegt hij in de Volkskrant. Hij hoop op uitstel omdat het wetenschappelijk onderzoek nog loopt. Wat er gaat gebeuren bij een verbod weet hij nog niet. "Zulke dingen moet je weloverwogen doen, maar het is onrustig in de sector. De stemming aan de keukentafels van de vissers is niet goed."

Lees ook
Vissector stapt uit overleg Noordzeeakkoord

Vissector stapt uit overleg Noordzeeakkoord

De Nederlandse vissector heeft na spoedberaad besloten om uit het Noordzeeoverleg te stappen. De reden is "het volledig ontbreken van toekomstperspectief".

Samenwerking Adri & zoon en Ekofish group

Samenwerking Adri & zoon en Ekofish group

De UK 205 Spes Nova: het duurzame schip waarmee de schol voor Adri & Zoon wordt gevangen (foto: Adri & Zoon). Visgroothandel Adri & Zoon uit Yerseke heeft op 1 juni de handelsactiviteiten overgenomen van de Ekofish Group, onderdeel van rederij Van der Zwan. Daarmee heeft de groothandel uit Yerseke nu rechtstreekse aanvoer van Noordzeevis...

VisNed doet aangifte tegen Greenpeace

VisNed doet aangifte tegen Greenpeace

Greenpeace wil vandaag, 28 september, tientallen grote keien in de Noordzee gooien langs het Natura 2000-gebied de Doggersbank. Dit gebeurt uit protest tegen de bodemschade die kotters volgens de natuurorganisatie hier aanrichten. Visserorganisaties zijn hier kwaad over en VisNed heeft aangifte gedaan.