Europa beslist over toekomst pulsvisserij

Jan-van-Toon-TX-36-pulsesysteem

Komende woensdag, 13 februari, nemen de Europese Commissie, het Europees Parlement en EU-voorzitter Roemenië een besluit over de toekomst van de pulsvisserij. Afgelopen weekend berichtten diverse media dat er waarschijnlijk een verbod komt op deze innovatie vismethode. Vorig jaar stemde het Europees Parlement al voor zo'n verbod. 

Betrokkenen bij de onderhandelingen in Brussel meldden aan de NOS dat de Nederlandse lobby voor de pulsvisserij geen effect heeft gehad. De bronnen zeggen dat misschien een handjevol vissers mag blijven vissen met de puls, maar een totaal verbod is waarschijnlijker. Ook lijkt er weinig hoop op een lange overgangsperiode of een clausule op het terugdraaien van het verbod op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Reactie Carola Schouten

Minister Carola Schouten noemt op een congres van de ChristenUnie de gang van zaken "Europa op zijn smalst". Schouten: "Een sector die eigenlijk precies doet wat iedereen wil, namelijk op een heel duurzame manier vissen, met één pennenstreek het werk ontnemen, daar ga ik niet mee akkoord."

Toch lijkt ook zij rekening te houden met een verbod. Volgens de verschillende media zet zij in op een 'fatsoenlijke overgangsperiode', zodat de sector op zoek kan gaan naar alternatieve vismethoden. Waarschijnlijk betekent dit een terugkeer naar de boomkor. Het slepen van de netten over de zeebodem zorgt voor meer weerstand en heeft een hoger brandstofverbruik en meer CO2-uitstoot tot gevolg.

Gevolgen voor de keten

De pulsvissers hebben een brandbrief geschreven aan de minister-president Mark Rutte. Zij hopen dat hij kan bemiddelen bij de Franse president Macron en EU-Commissievoorzitter Juncker. In de brief benadrukken ze dat een verbod rampzalig zal zijn voor de Nederlandse visserij. "Het zal doorwerken in de gehele keten van handel en verwerking, de toeleverende industrie, het visserijonderzoek en het visserijonderwijs" citeert het Reformatorisch Dagblad.

Uit onderzoek van Wageningen Economic Research blijkt dat bij een verbod op de puls de jaarlijkse opbrengst per kotter daalt met 100.000 tot 120.000 euro. Het verlies kan voor de totale sector oplopen tot 20 miljoen. Het onderzoek noemt een verbod 'rampzalig voor de continuïteit van de Nederlandse visserijsector'.

Vissersbond

Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, heeft de hoop nog niet verloren. "Dan varen wij straks met veel meer brandstof tussen de windmolens door. Dat is waanzin, en voor de vissers niet acceptabel", zegt hij in de Volkskrant. Hij hoop op uitstel omdat het wetenschappelijk onderzoek nog loopt. Wat er gaat gebeuren bij een verbod weet hij nog niet. "Zulke dingen moet je weloverwogen doen, maar het is onrustig in de sector. De stemming aan de keukentafels van de vissers is niet goed."

Lees ook
Wageningen Economic Research: 2020 wordt een zwaar jaar voor de visserij

Wageningen Economic Research: 2020 wordt een zwaar jaar voor de visserij

Wageningen Economic Research presenteerde 11 september in een webinar de resultaten van de Nederlandse Visserijsector over 2019. De kottersector boekte dat jaar fors minder resultaat. Wageningen Economic Research verwacht dat 2020 een zwaar jaar wordt voor de visserij.

Visserij struikelblok voor Brexit

Visserij struikelblok voor Brexit

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier reist vandaag, 8 september, naar Groot Britannië voor de voorlaatste onderhandelingsronde voor een nieuw handelsakkoord na de Brexit. Deze onderhandelingen zitten muurvast. Een van de struikelblokken is de visserij.

Vissers halen ruim 500 ton afval uit zee

Vissers halen ruim 500 ton afval uit zee

Vissers haalden in 2019 558.235 kilo afval uit de Noordzee. 134 schepen en 13 deelnemende havens werkten mee aan het project Fishing for Litter. KIMO Nederland en België deelde daarvoor in de eerste week van september een certificaten uit.